2024. április 25., csütörtök

Péntektől FEMUS

Az Electe Egyesület nemzetközi fúvószenei fesztiváljára 24-e és 27-e között kerül sor
Dr. Pintér Krekity Valéria, Miloš Radović és Görög Noémi a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda)

Dr. Pintér Krekity Valéria, Miloš Radović és Görög Noémi a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda)

Az Electe Egyesület idei hangversenyévada a hetedik FEMUS nemzetközi fúvószenei fesztivállal kezdődik. A rendezvénysorozat 24-e és 27-e között zajlik, a koncertekre mindennap 20 órai kezdettel kerül sor a városházán. A bérlet 300 dinárért a Ravel cukrászdában vásárolható meg, ha pedig marad hely, a koncertek előtt a helyszínen 200 dináros áron lehet jegyet váltani. A műsort a keddi sajtótájékoztatón Miloš Radović, az Electe Egyesület elnöke és Görög Noémi művészeti vezető ismertette. Ahogyan azt hallhattuk, a FEMUS ezúttal is két fő részből áll. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar ad otthont a megmérettetésnek, amely során fiatal tehetségek versenyeznek klarinét, fuvola és szaxofon kategóriában. Idén Magyarországról, Horvátországból, Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából jelentkeztek résztvevők. A szakzsűri zeneművészekből és egyetemi tanárokból áll: Claudia Rosi fuvolaművésznő Olaszországból, míg Tadej Kenig klarinétművész és Oskar Laznik szaxofonművész Szlovéniából érkezik. Pénteken a nyitóhangversenyen Tadej Kenig játszik, őt Nataša Srdić-Jahn kíséri zongorán. Szombaton Marija Pilipović horvát fuvolaművész lép fel kortárs szláv zeneszerzők műveivel. Vasárnap a FEMUS fesztivál kategóriagyőztesei állnak színpadra. Ez a koncert egyben a verseny utolsó része, ahol az aznap esti produkció alapján a zsűri kiválasztja a megmérettetés győztesét. A zárórendezvényen, hétfőn a Görög Sisters zongorakettős játszik.

Az MTTK-n megrendezésre kerülő verseny is nyilvános, bárki betekinthet. Az Electével megvalósított kapcsolatról dr. Pintér Krekity Valéria, az MTTK nemzetközi együttműködésével megbízott dékánhelyettese szólt:

– A FEMUS nagy jelentőséggel bír, intézményünk számára megtiszteltetés, hogy házigazdái lehetünk és lehetőségünk nyílik tehetséges művészeket fogadni a környező országokból is. Fontos tapasztalatcserét jelent ez a hallgatóinknak, akik a fesztivál szervezésében is részt vesznek – mondta dr. Pintér Krekity Valéria.