2024. március 29., péntek

Olasz labdarúgók a karikaturista szemével

Szeretem a labdarúgást, szeretem Olaszországot címmel nyílt meg Szalai Attila karikatúrakiállítása az olasz kultúrközpontban

A Piazza Italia olasz kultúrközpontban Szeretem a labdarúgást, szeretem Olaszországot címmel nyílt meg szerda este Szalai Attila karikatúrakiállítása. A kiállításon az olasz labdarúgó-válogatott tagjainak karikatúrái mellett az olasz csapatokban egykor és ma szereplő labdarúgókról készült rajzok is helyet kaptak.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Szalai Attila Szabadkán született 1964-ben. Saját bevallása szerint tehetségét édesanyjától, furcsa humorát pedig édesapjától örökölte. Professzionálisan 1995 óta foglalkozik karikatúrával – azóta több mint négyezer karikatúrája jelent meg különböző folyóiratokban, lapokban, könyvekben, az utóbbi években az interneten is. A karikaturista az olasz kultúrközpontban megnyílt kiállításáról a következőket nyilatkozta:

– Nagyon sok focicsapatot és válogatottat szeretek, de meg kell mondanom, hogy az olaszok nagyon a szívemhez nőttek. A haverjaimmal sokszor vitatkozunk, mert sokan közülük nem szeretik az olasz játékosokat. Én azért szeretem őket, mert a játékukban mindig van valami remek húzás, izgalom, valami megfejthetetlen, ami által akár világbajnokokká váltak. Hosszú évek óta követem a labdarúgást az egész világon, de valahogy az olaszokat kedvelem a legjobban. Az egyik kiállítóteremben az olasz válogatott tagjainak a karikatúrái láthatóak, míg a másikban olyan játékosoké, akik valaha játszottak olasz csapatokban. Megemlíteném közülük a szabadkai Nyers Istvánt (Grande Stefano), ő az ötvenes években játszott az Interben – mondta el Szalai Attila.

A kiállításon olasz zenés műsorral szórakoztatták a közönséget. A kiállítást az érdeklődők január 8-tól január 31-éig tekinthetik meg 16 óra után, előtte azonban időpont-egyeztetés szükséges az 551-285-ös telefonszámon.