2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS

Újabb részletek a „Balkán-ligáról”

Bővül a résztvevő klubok száma (?)

Egyre több részlet kerül nyilvánosságra a regionális labdarúgó-bajnokság tervezési folyamatáról. A résztvevő klubok számát megduplázhatják, ugyanakkor nyitott kérdés a régió határa és a liga neve.

Két évvel ezelőtt Szkopjében született meg a regionális labdarúgó-bajnokság ötlete az akkori Macedón Labdarúgó-szövetség elnökének, Ilcso Gjorgioszkinak a fejében. Később a jelenlegi elnök, Vaszko Dojcsinovszki csiszolgatta a tervet. Ő beszélt a Večernji list horvát napilapnak adott nyilatkozatában arról, hogyan áll a regionális liga tervezési folyamata, és a tárgyaló felek milyen részletekben egyeztek meg az eddigiek során.

Dojcsinovszki kiemelte, hogy a liga töretlenül élvezi az UEFA támogatását, az európai szövetség már elkülönítette a lebonyolítási és díjazási költségek anyagi keretét is. A novosti.rs értesülése szerint ez az összeg 19,2 millió euró a résztvevők alapdíja esetében, vagyis minden klub 800.000 eurót kapna az indulás jogán, a helyezés alapján pedig további pénzjutalomban részesülhetne.

A ligában résztvevő klubok a volt jugoszláv tagállamokból, vagyis Szerbiából, Horvátországból, Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából és Montenegróból érkeznének. Újdonság, hogy a nemrég rebesgetett 12 csapatról 24-re bővülhet a létszám a jelenlegi állás szerint.

A bajnokság Dojcsinovszki szerint 2018 szeptemberében, közvetlenül a Bajnokok Ligája kvalifikációs sorozatának befejezése után kezdődne. Ha regionális liga valamelyik résztvevő csapata bejutna a BL-be, a helyét automatikusan átvenné a nemzeti bajnokság következő helyezettje.

Maga a lebonyolítási rendszer a BL-hez hasonlatos lenne, a csapatokat hat kvartettre osztanák, a csoportkör után pedig az egyenes kieséses szakasz következne. A macedón szövetség elnöke szerint az UEFA-val még nem jutottak közös álláspontra abban a kérdésben, hogy az anyagi díjazás mellett kvalifikálja-e a torna a győztest a BL-be, illetve a másodikat az EL-be.

A liga nevével kapcsolatban elmondta, hogy a Balkán Liga ideiglenes, nem hivatalos elnevezés, és valószínűleg nem fog sokáig élni. A valódi nevet az UEFA központjában, Nyonban kell hogy kitalálják.

Dojcsinovszki nem tagadta, hogy aggasztják a biztonsági kérdések. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy BL-meccsen is előfordul, hogy a szervezők ilyen kockázatokba ütköznek.

Miroslav Blažević horvát edzőlegenda, aki korábban ellenezte az ilyen típusú bajnokság létrehozását, most pozitívan értékelte a kezdeményezést: „Szerintem ez kiváló ötlet, jó hatással lenne sok mindenre. Elleneztem ezt a ligát, mert azt hittem, szélsőséges kirohanásokat okoz, de most már elérkezettnek látom az időt, hogy újra lássuk egymás ellen játszani a régió nagy múltú csapatait.”

A legtöbb klub részéről pozitív vagy semleges reakciók érkeznek a liga ötletével kapcsolatban, a régi jugoszláv nagy négyes egyik tagja, a zágrábi Dinamo azonban egyértelműen elutasítja a regionális bajnokság lehetőségét. A klubhoz tartozó forrásszemély elmondása szerint „a Dinamo számára a horvát bajnokság az első számú cél, és a regionális liga, kiváltképp a tervezett formában, a valamikori ország területéről érkező csapatokkal, egyszerűen nem érdekel minket.” Szintén elutasító megnyilvánulásokat tapasztalhatunk a Crvena zvezda szurkolói körében. A csoport hivatalos oldala a „Zvezda, Szerbia, Jugoszlávia soha” szöveget osztotta meg az egyik közösségi portálon.