2024. április 19., péntek

Feltérképezik a régi zentai hidakat

A Tisza Mentőcsapat a szokásos tevékenysége mellett a jövő év folyamán feltérképezi a régi zentai hidaknak a folyó mélyén található maradványait. A projektumról Raško Ramadanski, az egyesület tagja beszélt lapunknak.

A fiatal archeológus elmondta, hogy a vízi mentéssel foglalkozó szervezet a felkutatási, megelőzési és természeti katasztrófák esetén kifejtett tevékenységén kívül kulturális jellegű projektumok kivitelezésével is foglalkozik, ugyanis a Tisza mélyén különböző történelmi korszakokból származó leletek is találhatóak. Így a zentai csatából visszamaradt kulturális kincsek mellett három elsüllyesztett hajó: két német uszály és egy magyar folyami cirkáló maradványai is nyugszanak, és Szanád magasságában egy német vadászgép maradványa is fellelhető. A mentőcsapat tagjai első ilyen projektumukként az egykori zentai fahíd és a második világháború elején a jugoszláv királyi hadsereg visszavonulásakor aláaknázott és felrobbantott vashíd feltérképezését tűzték ki célul. A Zentánál felépített fahíd egyébként a Szeged és Zalánkemén (Slankamen) közötti szakaszon az első állandó híd volt, amelynek felépítését Lazar Dunđerski (1833–1917) híres földbirtokos, nagyiparos és jótékonykodó finanszírozta. A hidat a feljegyzések szerint 1873-ban adták át, s ez az úttörő kezdeményezés kiemelte Zentát a bácskai települések sorából, a város központi szerepkörre tett szert a híd által. A fából készült építmény azonban gyorsan elhasználódott, 1902 márciusában pedig egy szegedi hajó nekiütközött, amitől az elkorhadt szerkezet a folyóba rogyott.

Ramadanski elmondta: előzetes kutatások során a mentőcsapat tagjai a folyó mélyén olyan mesterséges képződményeket találtak, amelyek megfelelnek a híd lábai leírásának. A zentai első vashídnak pedig az egyik pillérét találták meg. Ezt a hidat 1908-ban helyezték forgalomba, s az első világháború idején vasúti síneket is lefektettek. 1941. április 12-én a kibontakozó német–magyar támadás elől menekülő jugoszláv hadsereg repítette a levegőbe. Ez utóbbi hídra emlékezve a csapat egy bronzemléket is állítani szeretne – mesélte Baranyi Nándor, a mentőcsapat vezetője, aki összegezte az évi tevékenységüket is. Emlékeztetett, hogy tartományi támogatásból szereztek egy mentőhajót, amelynek a motorját a magyarkanizsai önkormányzat biztosította számukra. Ezt a hajót igyekeztek minél jobban felszerelni. Baranyi szerint szükségük lenne 14-15 mentőmellényre, szabványszerű kötélre, horgonyokra, ütközőpárnákra, defibrillátorra, kis hűtőszekrényre a gyógyszereknek, elsősegélytáskákra és egy úszólécre is. Ettől függetlenül a mentőhajóval végezni tudják a tevékenységüket. A fürdőszezon elején Zenta és a környező települések strandjainak és horgászhelyeinek közelében átfésülték a folyómedret, és eltakarították a víz mélyén lévő akadályokat, ezzel is hozzájárulva a fürdőzők biztonságához. A vízi mentők ezenkívül több, a folyóban eltűnt személy felkutatásában is részt vettek.