2024. április 20., szombat

Tanárként is bizonyít

Érdeméremmel tüntette ki a limai Ricardo Palma egyetem Mavrák Béla operaénekest – 2017 első napján a tenor San Franciscóban lép fel

A bánáti gyökerekkel rendelkező, Kölnben élő Mavrák Béla tíz évig operákat, operetteket és oratóriumokat énekelt, az elmúlt 12 évben pedig Andre Rieu, a „valcerok királya” szólistájaként járja a nagyvilágot. Évente több mint száz fellépése van nagyszámú, 20-30 ezres közönség előtt. A csoportnak július végétől augusztus végéig tart a szabadsága. A világhírű tenor azonban ezt az időt is munkával töltötte. Mesterkurzusokat tartott Sao Paulóban és Limában.

A pedagógiai pálya már karrierének a kezdetén sem állt messze tőle. Egyrészt, mert a zeneakadémia mellett maga is mesterkurzusokon képezte tovább magát. Olyan világhírű professzorok tanították mint Franco Corelli és Gianni Raimondi, a bel canto nagy öregjei. Amikor pedig 1993-ban egy olasz zenei verseny megnyerése után elindult a karrierje, egy ideig Raimondi professzor asszisztense volt. Van tapasztalata a bel canto tanításában, és ezt a technikát szeretné továbbadni. Így nem véletlen, hogy az utóbbi években Mavrák Béla amellett, hogy továbbra is Andre Rieu szólistája, közben a saját zenei pályáját is építi, egyre több zeneakadémiáról kap meghívást. Tanított Tokióban, Kölnben, Havannában. Az elmúlt két évben pedig Dél-Amerikában tartott mesterkurzusokat. Mint vallja, a tanítással egy kicsit a jövőjére is gondol. Hogy ha eljön az az idő, amikor már lassúbb tempóval járja majd a koncerttermeket, akkor se maradjon el a mozgás, az utazások. Csak a színpad helyett akkor majd többször lesz zeneakadémiáknak a vendége. 
– Tavaly a brazíliai Campinasba és Limába kaptam meghívást. Ezen a nyáron Sao Paulóban és Limában tartottam mesterkurzusokat. Mindkét helyen körülbelül 15-15 énekessel foglalkoztam aktívan. Előadásomat százfős közönség kísérte figyelemmel, akik között ott voltak az illető zeneakadémiák rangidős tanárai is. Igyekszem továbbadni az olasz bel canto éneklési technikát, amelyet tanítóim annak idején Carusso diákjaitól sajátítottak el, és énáltalam most folytatódik ez a hagyomány. Az érdeklődés a fiatalok részéről megvolt, sok tehetséget is láttam, jómagam pedig megpróbáltam kellő temperamentummal erősíteni a hallgatóság figyelmét. Szerencsémre még abban a kedvező helyzetben vagyok, hogy azt, amit elmondtam, a gyakorlatban is demonstrálhatom – hallottuk Mavrák Bélától, aki a napokban tért vissza Dél-Amerikából Kölnbe.
Hogy pedagógiai munkájával meg voltak elégedve, azt a limai, Ricardo Palma nevét viselő – mintegy húszezer egyetemistát számláló – egyetemtől kapott elismerés is bizonyítja. A mesterkurzus végén ugyanis Mavrák Béla átvehette a limai egyetem Érdemérmét, az intézmény legmagasabb elismerését. Ez azt is jelenti, hogy pedagógiai munkájára a továbbiakban is számítanak.
Milyen lesz az utolsó negyedév?
– Pár napos pihenő után kezdődnek a próbák és folytatódnak a fellépések Andre Rieu csoportjával. Amszterdammal kezdődik, majd Dél-Amerikában folytatódik a koncertsorozat. Buenos Airesben hat hangversenyünk lesz. Októbertől pedig háromhetes ausztráliai és új-zélandi turné következik. November végétől karácsonyig pedig Anglia, Írország, Skócia lesz a fellépéseink színhelye. Karácsony előtt érkezek haza, de az ünnepek után már repülök az USA-ba, San Franciscóba, ahol január elsején az ottani magyar közösség meghívására fogok énekelni egy újévi koncertet – hallottuk Mavrák Bélától.