2024. április 23., kedd

Pedikűrös-manikűrös tanszak első ízben magyarul

A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola 2016/2017-es beiratkozási tervéről

Június 3-án a 128. évfolyam, 85 végzős búcsúzott az inasiskola jelleggel 1888-ban alapított Sinkovics József középiskolából. A 2015/2016-os iskolaévben 272 diák tanult itt: gépészet és fémfeldolgozás, építészet, elektrotechnika és személyi szolgáltatások szakterületeken. Az új tanévben a gépészet és fémfeldolgozás, elektrotechnika és személyi szolgáltatások szakterületeken négy tagozatban százhúsz elsős felvételére nyílik lehetőség. Első ízben nyílik magyar tannyelven a három tanéves képzésfolyamatot magába foglaló pedikűrös-manikűrös tanszak.

– Kilencven elsős magyar, harminc szerb tannyelvű osztályban folytathatja középiskolai tanulmányait az új tanévben. Most ballagott el az első olyan genaráció, amely szerb nyelven a pedikűrös-manikűrös tanszakunkon tanult, a következő tanévre meghirdetett beiratkozási tervben ezt a tanszakot magyar tannyelvű tagozaton hirdettük meg. Tizenöt leendő pedikűrös és manikűrös 15 női fodrásszal együtt, egy tagozatban kezdheti meg ősztől tanulmányait az iskolánkban, ahol a korszerű gyakorlati képzésre különös hangsúlyt fektetünk. Az elmúlt évben mindkét szakmai szalon felszerelését bővítettük. Pl. a női fodrászszalonba új fodrászszékek kerültek, de a pedikűrös-manikűrös szakmai felszereltség is bűvült, csakúgy, mint a számítógépes felszereltségünk, szaktantermeinknek, műhelyeinknek a gyakorlati képzéshez szükséges ellátottsága. Minden tantermünk multimediális, két informatikai kabinetünk van, és a laboratóriumunkban is több számítógép áll rendelkezésre – nyilatkozta lapunknak Keresztúri Hajnalka igazgató, aki kiemelte: a most záruló tanévben az iskola az ORACLE Academy tagja lett, és a tanintézmény, amely tanszakai közül évről évre a számítógép-elektrotechnikusi tagozat a legközkedveltebb a diákok körében, ECDL-vizsgaközpont. Jóvoltából kedvezményeket tudnak biztosítani tanulóiknak, és képzési lehetőséget a tágabb közösségünknek. Tanáraik közül többen rendelkeznek elismervénnyel, mely feljogosítja őket ECDL és ECDL Start bizonyítványok megszerzéséhez szükséges oktatási folyamat lebonyolításával, valamint a tanúsítványok megszerzéséhez szükséges vizsgáztatás jogával. Azok az elsős tanulók, akik év végén jeles vagy kitűnő osztályzatot szereznek számítástechnika és informatika tantárgyból, tanulmányaik végeztével vizsga nélkül megkapják az ECDL Start bizonyítványt.
– Magyar tannyelven két négy évig tartó technikusi képzést indítunk. Harminc fiatal felvételére nyílik lehetőség gépjárműtechnikusi szakra, és harminc diákot vehetünk fel számítógép-elektrotechnikusi tagozatunkba. Az utóbbi tanszakon, egy 30-as létszámú tagozatban folyik majd szerb tannyelvű képzés. A hároméves képzésről fontos kiemelni: az ács, a kőműves, a falfelület-dekoratőr és a keramikus, műkő- és kályhakészítő szakok esetében megvalósulhat az a kiváló lehetőség, hogy az érdeklődő diák választott szakmai képzése mellett – mindhárom tanév során különbözeti, elméleti vizsga letétele és a gyakorlati követelmények teljesítése után – még egy szakmai végzettséget is szerezhessen a másik három felkínált szakma vonatkozásában. Ezzel a lehetőséggel a női és férfifodrász szakon és a pedikűr-manikűr szakon tanulók is élhetnek – fogalmazott az intézményvezető.