2024. április 26., péntek
KAJAK-KENU

Kozáknak „nem volt ellenfele”

Magyarország egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel, Szerbia pedig két második hellyel zárta a péntektől vasárnapig tartó világkupát, amelyet a németországi Duisburgban rendeztek meg. A magyarországi versenyzőknek a verseny egyes számokban olimpiai válogató is volt: a kajakos Kozák Danuta és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes szinte biztos, hogy olimpiai résztvevő, míg a háromszoros olimpiai bajnok Nataša Dusev-Janić és a korosztályos világbajnok Lucz Dóra szerdán Szegeden döntik el, hogy melyikük utazhat Rióba.

Szombaton Szerbia két, Magyarország pedig egy ezüstérmet szerzett: a férfi kajak kettesek 200 méteres távján mindkét ország egy-egy ezüstérmet nyert. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a Nebojša Grujić/Marko Novaković, valamint a világbajnok Tótka Sándor/Molnár Péter párosnak is 31,504 másodperc kellett a táv teljesítéséhez, így a szerb és a magyar egység is a dobogó második fokára állhatott fel. A számot a spanyol Craviotto/Toro kettős nyerte, amely 31,076 másodperces idővel győzött. A másik magyar egység, a Balaska Márk/Birkás Balázs kettős pedig hatodikként zárt. Szerbia a K-2-esek 1000 méteres távján is ezüstéremmel gazdagodott a Marko Tomićević/Milenko Zorić kettősnek köszönhetően. A szerbiai egységet, amely 3:08,986 perc alatt ért célba, csak a győztes fehérorosz Bialko/Pjatrusenka páros előzte meg, amely 3:08,902 perces idővel szerezte meg az aranyérmet. A szerbiai versenyzők közül szombaton még a Moldovan nővérek, Nikolina és Olivera, valamint Dejan Pajić szerepelt A-döntőben: az előbbiek a K-2-esek 500 méteres távján a hatodik helyen értek célba, míg Pajić kilencedik lett.

A magyarországi versenyzők női C-1 200 méteren Devecseriné Takács Kincső a hetedik helyen végzett, K-1 200 méteren pedig Lucz Dóra és Nataša Dusev-Janić harcolta ki az A-döntőt. Mivel a fináléban Lucz megelőzte Janićot, így ebben a számban szerdán különverseny, úgynevezett szétlövés dönt majd a válogató győzteséről. A múlt heti, szegedi válogatót a Győr 33 éves, háromszoros olimpiai bajnok kajakosa nyerte, a németországi vk volt a második forduló. A két versenyző a fináléban egymás melletti pályán lapátolt, Lucz az 1-esen, Dusev-Janić a 2-esen, de egyikük sem teljesített kimagaslóan, a dobogós helyek elosztásába nem tudtak beleszólni. A 21 éves, korosztályos világbajnok Lucz az ötödik, rutinos riválisa pedig a hatodik helyen ért célba, míg a győzelmet az olimpiai és világbajnoki címvédő új-zélandi Lisa Carrington szerezte meg. Az UTE kajakosa, Lucz így 1:1-re egyenlített Dusev-Janić ellen, a K-1 200 méter olimpiai válogatójának győzteséről a szerdai, szegedi pótválogató dönt.

Vasárnap Magyarországnak négy A-döntőse volt, míg Szerbiának először úgy tűnt, hogy kettő lesz, de később kiderült, kizárás miatt csak egy jött össze. A Nebojša Grujić, Bojan Milinković, Marko Dragosavljević, Marko Novaković kajaknégyes második volt a selejtezőben 200 méteren, ami A-döntőt ért volna, ha a futam után az egységet nem zárják ki. A szerb hajó ugyanis a mérésnél 250 grammal volt könnyebb a megengedettnél, így Szerbia A-döntő nélkül maradt. Az egyetlen A-döntős egység a kajak négyes – Marko Tomićević, Milenko Zorić, Dejan Pajić, Vladimir Torubarov – volt, amely végül negyedik lett.

A magyarországi versenyzők szempontjából a nőknél a K-1 500 méternek és a C-2 1000 méternek volt tétje, ugyanis ez a szám olimpiai válogatónak számított. A kajak egyes semmilyen izgalmat nem tartogatott, mivel Kozák Danuta honfitárs ellenfél nélkül győzött a válogatón, miután a múlt héten, Szegeden mögötte második Csipes Tamara végül nem indult a németországi regattán. Csipes úgy döntött, hogy ezt a számot elengedi és készül tovább a júniusi otthoni válogatóra, amelyen párosban és négyesben próbál majd bekerülni az olimpiai indulók közé. Kozáknak tehát magyarországi riválisa nem volt, de mint kiderült, a remek formában levő versenyzőnek egyelőre más nemzet kajakosa sem méltó ellenfél: az olimpiai bajnok a selejtezőben, az elődöntőben és a döntőben is nyert. Formájából egyértelműen kiderül, hogy ezen a távon az olimpiai aranyérem legfőbb várományosa.

Még egy érmet szereztek a magyarok a vasárnap: Janza Richárd remekül küzdve harmadikként ért célba a regatta egyik utolsó versenyében, K-1 5000 méteren.

A férfi kenu kettesek 1000 méteres távján a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó megnyerte a magyar olimpiai válogatót. A kenu páros hatodik lett a vasárnapi döntőben, a szegedi válogatón második Petkó András, Fekete Ádám kettős pedig nyolcadik lett. Molnár Péter K-1 200 méteren szerepelt az A-döntőben, ahol kilencedikként ért célba.

Kozák és a Vasbányai, Mike egység már riói indulónak tekinthető, bár a magyar válogatott vezetői hangsúlyozzák: olimpiai keretet majd csak a válogatók zárása után – június közepén – hirdet Storcz Botond vezetőedző, az utazó csapat összetétele pedig a június végi, moszkvai Európa-bajnokságot követően válik véglegessé. Magyarországnak 17 kvótája – 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus –, Szerbiának pedig 10 kvótája – 6 férfi és 4 női kajakos – van az augusztusi ötkarikás játékokra.