2024. április 26., péntek

Hosszú távon gondolkodni

A VMSZ kishegyesi községi listájának vezetője a község dolgairól és terveikről

Kishegyes községben Szűgyi István, a kishegyesi helyi közösség tanácselnöke, a községi tanács tagja áll a Vajdasági Magyar Szövetség listájának az élén. Egy tapasztalt politikusról van szó, aki már régóta tevékenykedik a közösség érdekében. Először arról kérdeztük, hogy mit tart az elmúlt 4 év legjelentősebb eredményeinek.

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

– Elsőként az infrastrukturális fejlesztéseket emelném ki. Több nagyobb projektumot sikerült megvalósítanunk, pl. Kishegyesen a Verbászi út újraaszfaltozását, valamint a szilárd burkolattal nem rendelkező utcák zúzott kővel való feltöltését. Most már ott tartunk, hogy ezeket feltöltött utcákat kell felújítani, ez a munka jelenleg is folyik. Az infrastruktúra kapcsán meg kell említenem a vízszolgáltatást is, mert e téren is jelentős eredményeket értünk el. Kishegyesen több utcában kicseréltük a fővezetékeket, és elkészült a B4-es kút is. Átadtunk egy új buszmegállót, térfigyelő kamerákat szereltünk fel az egész község területén, Bácsfeketehegyen tájház épült EU-s forrásokból. Elkészült egy nyári színpad is, a bácsfeketehegyi iskolában sikerült megoldani a több évtizedes fűtési problémát.

Mik a célkitűzéseik az elkövetkező időszakra?

– Elsősorban az infrastruktúra állapotát szeretnénk fenntartani, és természetesen a fejlesztésekre is gondolni kell. Mindhárom településen, de főként Kishegyesen, dolgoznunk kell az úthálózat állapotán. Ez egy hosszú távú terv, mivel egy-egy utcaszakasz felújítása nagy beruházást igényel. A vízellátását is folyamatosan fejleszteni kell, szükség van új kutakra a problémamentes vízellátáshoz. Ahogy eddig, úgy továbbra is nagy erővel kell pályáznunk. Az elmúlt 4 évben is igen sikeresek voltunk e téren, a jövőt illetőleg pedig felkészültünk az EU-s pályázatokra. A meglévő családsegítő intézkedéseket továbbra is fenntartjuk és bővítjük.

Mi a legégetőbb probléma, és miben látja a megoldást?

– A községnek, akárcsak az egész országnak, a legégetőbb problémája az elvándorlás. Egy olyan kis önkormányzatot, mint a kishegyesi, ez hatványozottan sújtja. Lehetőségeinkhez mérten lassítanunk kell, mert megállítani mi itt nem tudjuk. Gazdasági és kulturális értékeink megőrzésével és fejlesztésével olyan lehetőséget kell teremteni, hogy akik itt maradtak, vagy vissza szeretnének térni, azok számára megfelelő körülmények legyenek biztosítva. Emellett a részarányos foglalkoztatást is meg kell oldani, mert intézményeinkben az itt élő magyarok nem mindig tudják anyanyelvükön intézni dolgaikat. A község többségében magyarlakta, és ez az arány nem tükröződik vissza az intézményeknél, főként a rendőrségnél nem.

Mi olyat tud nyújtani a VMSZ-lista, amit a többi nem?

– A VMSZ-lista kapcsán azt emelném ki, hogy nagyrészt tapasztalt személyek szerepelnek rajta, közülük többen a helyi közösségek tanácsaiban dolgoznak sikeresen. Ez azt jelenti, hogy már van tapasztaltuk, amit az önkormányzatban is tudnának kamatoztatni. Ismerjük az embereket, ismerjük a gondjaikat. Azon fogunk dolgozni, hogy a problémákat megoldjuk. A VMSZ listája nem egy belgrádi irányítású párt listája, és nem csak VMSZ tagok szerepelnek rajta. Helyet kaptak a civil szervezetek, a nyugdíjasok és fiatalok képviselői is – mondta végül Szűgyi István.