2024. április 19., péntek

Nyolcszázmillió dinár az Y-ágra

Kern Imre: Még a nyáron elkezdhetik Szabadkán, a zombori út és az autópálya közötti szakaszon az építőmunkálatokat

Április végén konkretizáljuk majd, hogy a költségvetésben előirányzott 197 millió dinárt milyen formában fogjuk elkölteni. Az Y-ág tervezési, illetve kivitelezési munkálatai mellett függőben van egy bizonyos összeg kifizetése is a régi kivitelezőnek, a Putevi Užicének. Mivel ez a tárgy bírósági eljárásban van, annak függvényében használjuk majd a rendelkezésre álló pénzt, hogy a bíróságon születik-e esetleg peren kívüli megállapodás a minisztérium és a Putevi Užice között. Bírósági per esetén az elkövetkező két évben biztosan nem kerül sor erre a kifizetésre. Ezért gyakorlatilag az egész összeg a rendelkezésünkre áll majd, amelyet az építkezésre fordíthatunk – emelte ki Kern Imre, az építési, beruházási és közlekedési minisztérium államtitkára a tízes közlekedési folyosó északi részének, a kelebiai határátkelőtől az autóútig vezető, az úgynevezett Y-ágnak a munkálatairól, amelyeknek már most tavasszal folytatódniuk kellett volna, de még mindig váratnak magukra.

Négy éve nem történik semmi az építőhelyen (Ótos András felvétele)

Négy éve nem történik semmi az építőhelyen (Ótos András felvétele)

A régi kivitelező, a Putevi Užice nagyon nehéz helyzetben van, valószínűleg nem tudja folytatni a munkálatokat.
– Az a szerződés gyakorlatilag felbontottnak tekinthető, hiszen már 4 éve nem történik semmi az építőhelyen. Mi bírósági úton kérjük a szerződés felbontását, illetve a késés, valamint a munka el nem végzése miatt a kötbér megfizettetését. Ezenkívül magánszemélyek pert indítottak és nyertek meg a minisztérium ellen, a kivitelező ugyanis nem végezte el a kialakított ideiglenes homokbányák rekultivációját. A keletkezett mezőgazdasági kár miatt a minisztériumnak több tízmillió dinárt kell kifizetnie magánszemélyeknek. Természetesen ezek a kártérítések nem a beruházót, hanem a kivitelezőt terhelik, így ez is a perben megfogalmazott követelés részét képezi. Így összesen több mint egymillió dinár a követelésünk a Putevi Užice felé. Bár az is igaz, hogy ők is folytatnak pert a minisztérium ellen, az ő követelésük is egymillió dinárról szól. De majd meglátjuk, kinek ad igazat a bíróság. Tény és való, hogy ők nem végezték el a munkát, nem teljesítették a szerződésben vállalt kötelezettséget.

Ha a bíróság nem hoz a minisztérium számára kedvező döntést, vagy semmilyen döntés sem születik ebben az évben, akkor az idén sem kerül sor az építkezés folytatására?
– Új közbeszerzési pályázatot kell kiírnunk a tervezésre és a kivitelezésre is. A hat évvel ezelőtt megkötött szerződések gyakorlatilag elavultak. Az árak is változtak. Vagyis új közbeszerzési pályázat kiírására van szükség.

A hat évvel ezelőtt elvégzett munkálatokat is ma már felemésztette az idő. Az új kivitelezőnek mindent újra kell majd kezdenie?
– Nem kell mindent újra kezdeni, de a régi kivitelező ellen indított per részét képezi az is, hogy nem védték meg kellőképpen az elvégzett munkálatokat, ezért az időjárás és más hatások által megváltozott az eddig elkészült szakasz állapota.

Kern Imre (Ótos András felvétele)

Kern Imre (Ótos András felvétele)

Az Y-ág építkezésekor gondot jelentett az is, hogy a földterületek kisajátítása sem zárult még le, és a tervezéssel is gondok voltak.
– Tudomásom szerint három parcella van még függőben. De ez nem akadályozza az építkezés folyamát. Ami pedig a terveket illeti, a szükséges tervdokumentáció a rendelkezésünkre áll, kivételt képez a szükséges négy körforgalom terve: a békovai úttal, a régi E-5-ös úttal, a zombori úttal való kereszteződésnél, illetve a kelebiai útra való csatlakozásnál. Ezek tervezése folyamatban van, nem készült még el. Illetve még egy felüljárót kell megtervezni, később kivitelezni, mégpedig a Szabadka–Baja-vasútvonal felett.

Mikor kezdődhetnek el a munkálatok?
– Valamikor a nyár közepe felé kezdhetjük el a munkálatokat, legkésőbb őszre. A Zimony–Borča, vagyis a Mihailo Pupin hídra 600 millió dinárt irányoztak elő erre az évre. Ezt a pénzt azonban más forrásból, Belgrád város költségvetéséből fizették ki végül. Így a minisztérium a megbeszéléseknek köszönhetően a hídra szánt pénzt szintén az Y-elágazásra fordíthatunk majd. Ez megközelítőleg 5 millió euró, ebből számításaink szerint be lehetne fejezni az autópálya és a zombori út közötti szakaszát. Mivel a zombori út és az autópálya közötti szakaszon több minden elkészült már, így ezt a szakaszt 4-5 hónap alatt be is lehet fejezni, vagyis már az idén át lehetne adni a forgalomnak, azzal a feltétellel, hogy még júniusban elkezdődjenek a munkálatok. Ezután a következő évre maradna a zombori út és a kelebiai hátárátkelő közötti szakasz, aminek előfeltétele, hogy biztosítani tudjuk a jövő évi költségvetésből a szükséges pénzeszközöket. Készül már a 2017–2018-as költségvetés beruházási része, amelybe belefoglaltuk még azt az összeget is, amelyre nem számíthattunk, és amely át lesz csoportosítva a Mihajlo Pupin híd és a hozzá tartozó úthálózatra tervezett összegből. Ha ez az összeg már az idén a rendelkezésünkre fog állni, amire jó esély van, akkor egy évvel korábban elkészül az út. Így például Szabadkán az ipari zónából hamarosan nem a városon keresztül szállítanák a teherautók az árut, hanem az Y-ágat használva az autópályán végezhetnék a szállítást Belgrád, illetve Horgos–Szeged irányába.
Sikerült lebontani a megfizettető kapukat Királyhalmánál, így a horgosi határtól egészen a kelebiai határátkelőig nem lesz autópályadíj-megfizettetés. Még két évvel ezelőtt úgy volt, hogy ezek is útdíjas szakaszok lesznek. Ezt sikerült megváltóztatnunk, ami azért fontos, mert ha útdíjmegfizettetés lenne az Y-elágazásnál, illetve az autópályán Horgos és Palics, illetve Horgos és Szabadka két elágazása között, akkor félő, hogy a teherautók inkább a régi utat használnák, nem pedig az autópályát. Így a fizetőkapu a békovai csomópontban épül majd meg, a tervek szerint októberben, novemberben. Így a békovai elágazástól egészen Belgrádig fizetős lesz az autópálya.

– A régi Jugoszlávia és Magyarország közötti, 1955-ben aláírt hajózási egyezmény helyett folyamatban van egy új kidolgozása, hiszen a 61 éves szerződést nem lehetett javítani, újat kellett kidolgozni. Ma már a szerződés teljes szövegét sikerült összehangolni a szerb és a magyar fél között. Egyetlen gond merült fel, az, hogy a Vajdaság Vizei Közvállalat kéri, hogy a becsei hajóátemelő-zsiliprendszer fizetős legyen. Ez lehetetlen, hiszen Európában egyetlen folyón sem fizettetnek a hajóátemelésnél. A mesterségesen kiépített csatornákon más a helyzet, de a folyókon a hajózásnak az Európai Unió szabályai szerint szabadnak és díjmentesnek kell lenni. Reményeim szerint a választások után az új kormány és a vezetőség meg tud majd egyezni a Vajdaság Vizei Közvállalattal.