2024. április 26., péntek

Tizenkét kilométer a levéltári anyagnak

Zentára látogatott a tartományi művelődési titkár – A VMMI is raktárhoz jutott

Tegnap Zentára látogatott Slaviša Grujić tartományi művelődési titkár és Juhász Attila segédtitkár. A vendégek Ceglédi Rudolf polgármester, Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács tagja, Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és ifj. Fodor István, a Történelmi Levéltár igazgatója kíséretében megtekintették a levéltár és a VMMI szükségleteire átalakítás alatt álló egykori kaszárnyát.

Slaviša Grujić munkatársaival és vendéglátóival megtekintette az átalakítás alatt álló kaszárnyát (Gergely árpád felvétele)

Slaviša Grujić munkatársaival és vendéglátóival megtekintette az átalakítás alatt álló kaszárnyát (Gergely árpád felvétele)

– Nem is olyan régen a zentai kaszárnyában tett látogatásom alkalmával még egy teljesen lepusztult, romosodásnak indult épület fogadott. A felújítási és átalakítási munkálatok első fázisának a végén már láthatók az eredmények, a levéltár és a művelődési intézet hamarosan birtokba veheti a kaszárnya földszinti termeiben kialakított raktárakat és a kiszolgálóhelyiségeket. A tartományi eszközökből 15 millió dinárt fordítottunk a felújítás első fázisára. A tartományi költségvetés alakulásától függően idén szeretnénk folytatni a felújítási munkálatokat, a második szakaszban méretében és költségeit tekintve hasonló léptékű beruházásra lesz szükség – mondta Slaviša Grujić.

A Zenta és az egész vajdasági magyar közösség számára kiemelten fontos beruházással kapcsolatban Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, hogy a község az első fázis kivitelezéséhez 3 millió dinárral járult hozzá, és a munkálatok idei folytatását hasonló arányban támogatják a költségvetésből. Amennyiben a tervek szerint folytatódnak a munkálatok, a történelmi levéltár jövőre átköltözhet a volt kaszárnyába.

– A Történelmi Levéltár több mint ötezer folyóméter archivált iratanyagot őriz a város négy különböző pontján, ennek a hatalmas és értékes anyagnak a biztonságos és egy helyen történő elhelyezése nagymértékben meg fogja könnyíteni a levéltár munkáját. Az újonnan kialakított raktártérben több mint tizenkétezer folyóméter irat elhelyezésére lesz lehetőség, ami hosszú távra megoldja az évek óta fennálló tárolási gondjainkat – mondta ifj. Fodor István.

– Még várni kell arra, hogy a kutatók is használhassák a kaszárnyából kialakított új létesítményt, de már fel tudunk lélegezni, és el tudjuk kezdeni a könyveknek és a többi dokumentumnak az átszállítását a VMMI szűkké vált központi épületéből. Intézetünk a vajdasági magyar kultúrkincs gyűjtője és őrzője, minden magyar nyelven nyomtatott hang-, film-, video- vagy digitális formában valaha megjelent anyagot gyűjtünk, ami a vajdasági magyarság kulturális örökségéhez tartozik – mondta Gondi Martina.