2024. április 27., szombat

Folytatódtak a tüntetések Moldova fővárosában

Folytatódtak a kormányellenes ellenzéki tüntetések pénteken Moldova fővárosában, Chișinăuban. Az új miniszterelnök, Pavel Filip kormánya ellen szervezett tüntetések keretében a Méltóság és Igazság Polgári Platformja (DA) ellenzéki párt szimpatizánsai a főváros főterén, a Moldovai Köztársaság Szocialista Pártja (PSRM) szimpatizánsai pedig a törvényhozás épülete előtt gyülekeztek.

A fagypont körüli hideg ellenére a parlament előtt többezres tömeg gyűlt össze. A tüntetők azt skandálták, hogy „le Plahotniuckal”. Vlad Plahotniuc az Európa-barátként emlegetett kormánykoalíciós pártszövetséghez tartozó Demokrata Párt (PD) elnökhelyettese, akit a tüntetők az ország legnagyobb oligarchájának neveznek. Emellett az „egységes nemzet vagyunk” és „választások” szlogeneket kiabálták. Az alkotmánybíróság és a Publika televíziócsatorna épülete előtt is tüntetnek a szocialista párt, a DA és a Mi Pártunk politikai csoportosulás szimpatizánsai. Az ellenzékiek szerint az alkotmánybíróságot és a televíziócsatornát az oligarchák irányítják. A két épület előtt tüntetők azt skandálják, hogy „le a maffiával” és „börtönbe Plahotniuckal”.

A tüntetők követelik, hogy Pavel Filip kormánya mondjon le, mert szerintük a parlament törvénytelenül szavazott annak bizalmat. Az Európa-barát pártszövetség által támogatott Filip kormánya Nicolae Timofti elnök hivatalában, erős rendőri védelem alatt, szerdán éjfélkor, a sajtó távollétében tette le a hivatali esküt. A kormánynak előzőleg a parlamenti többség vita mellőzésével szavazott bizalmat, miután az ellenzéki képviselők nem hagyták szóhoz jutni Filipet.

A kormány lemondatása két módon lehetséges: parlamenti szavazás vagy alkotmánybírósági döntés útján. A szocialisták korábban bejelentették, hogy alkotmánybíróságon támadják meg a Filip-kormány megerősítését.