2024. április 26., péntek

Kalocsára utazott Janka és Juli

Kiváló kapcsolat alakult ki a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ és Kalocsa között, miután Kúla és Kalocsa testvérvárosi kapcsolatról írt alá megállapodást a 2011-es évben. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Népkör MMK Tini-Actors gyermekszínjátszó szakcsoport fellépett Kalocsán a karácsonyi ünnepi gyermekműsorban.

A Janka és Juli című mesejátékot vitték színre, amellyel az előzőekben a hazai Amatőr Színjátszók Szemléjén egyedüli magyar előadással bekerültek a gálaműsorba. A kúlai gyerekekkel és kísérőikkel először a Porcelán Manufaktúrába látogatott el Kinyóné Lakatos Melinda, Kalocsa város alpolgármestere, ahol megnézhették, hogy készül a kalocsai porcelán. Ezután sétáltak a karácsonyi forgatagban. Ebéd után a Viski Károly Múzeumot nézték meg, ahol kalocsai minta festését próbálhattak ki. Délután a kúlai gyerekek Jancsi és Juliska feldolgozását adták elő a színházban a Segíts, hogy segíthessünk elnevezésű karitatív akció záróünnepségén. A vendéglátók megköszönték a fellépő fiataloknak a nagyon színvonalas, szórakoztató műsort, valamint Pásztor József rendezőnek az ifjú amatőr színjátszók felkészítését. A kúlai gyerekeknek a Csokis rétes üzlet kedveskedett ajándékkal. Az ünnepség keretében vette át Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke azt a több mint száz könyvet, amelyet Kalocsa város önkormányzatának hivatali dolgozói gyűjtöttek össze a kúlai Népkör magyar könyvtárának. Továbbá átadásra került a kalocsai Meseország játéküzlet jóvoltából 14 ajándékcsomag is a kúlai Petőfi-brigád Általános Iskola nehéz sorsú magyar ajkú kisiskolásai számára.

Kalocsán jártak: Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke, Pásztor Mária, a színjátszók szakcsoportjának vezetője, Pásztor József rendező, Szabó Kiskároly Ilona kosztüm- és sminkfelelős, valamint az ifjú amatőr színészek: Milijašević Sabina, Milijašević Oxana, Balla Marianna, Szabó Blanka, Csincsák Karina, Ilić Ekatarina, Vendel Barbara és Bajai Mária Stella.