2024. április 25., csütörtök

Elbocsátották, mert magyarul beszélt a magyarokkal

A Deichmann cáfol

A Deichmann cseh/szlovák vezetői szerint Juditot nem azért bocsátották el, mert a felvidéki Somorján magyarul merészelt beszélni a helyi magyar vásárlókkal. A helyzet tisztázására a német üzletláncnak azért is nyomós oka van, mert a hír hallatán máris több ezres követővel rendelkező Facebook-csoport alakult, amely a Deichmann cipőüzleteinek a bojkottjára szólít föl, a felháborodás pedig egyre nő.

A nyilvánosság november 25-én ismerhette meg a somorja.hu portálnak nyilatkozó Judit történetét. Az interjú olvasható a világhálón, de több magyar médium is átvette, illetve közölte a hírt, tehát a botrányt már nem lehet eltussolni. Judit története dióhéjban ennyi: próbaidőn dolgozott a Deichmann Somorján megnyílt üzletében. Tapasztalnia kellett, hogy szlovák munkatársai rossz szemmel nézik, hogy magyarul szól a helyi magyarokhoz. (Egyébként akkor nem volt bajuk, amikor német nyelvtudásával kisegítette őket.) A felmondási papír átnyújtásakor nem kapott magyarázatot, ezért rákérdezett: „Nagy baj volt, hogy magyarul szolgáltam a vevőket?” A következő választ kapta, talán utalva a szlovák nyelvtörvényre: ha valaki belép az üzletbe, először szlovákul kell megszólítani.

A Deichmann szerint semmi rendhagyó nincs abban, hogy elbocsátanak egy próbaidőst. Azt írják: „A mi cégcsoportjainkban sok nemzet tagjai dolgoznak, és minden nemzetet és nyelvet tiszteletben tartunk”. Az üzletlánc cseh és szlovák részlegének a marketingvezetője pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy magyarok lakta közegben a magyar nyelvismeret előnynek számít.

Az előny ellenére az elbocsátás mégis bekövetkezett, aminek az okára valószínűleg sokan ettől azért kielégítőbb magyarázatot várnak. Szombaton a történtek miatt tüntetést szerveznek Somorján, és a bojkottra való felszólítás is valószínűleg követőkre talál.

Az ügy túlnőtt egy közönséges elbocsátási ügy esetén, ezt Judit is így érezheti, aki a Felvidék.ma közlése szerint Facebook bejegyzésében ezzel a kéréssel fordult a reagálókhoz: „Köszönöm a hozzászólásokat. Nem én medializáltam ezt az egészet az elején, végül is két interjút adtam, és csak elmeséltem, hogy mi hogyan történt. Ezennel szeretnék mindenkit nagyon szépen megkérni, hogy komolyan tartózkodjon a faji, nemzeti, politikai és egyéb hovatartozást sértő megjegyzésekkel. Ezekkel a megjegyzésekkel nem hinném, hogy segítenének nekem most ebben a helyzetben, mivel szeretnék mihamarabb munkát találni Somorján és környékén, hogy el tudjam tartani a lányomat és magamat, főleg így karácsony előtt”.