2024. március 29., péntek

Ünnepelt a Dnevnik

A napilap tegnap ünnepelte 73. születésnapját. A lap első példányát 1942. november 15-én nyomtatták ki először egy újvidéki, illegális zugnyomdában, akkor Szabad Vajdaság név alatt. A lap a múlt század 80-as éveiben élte fénykorát, akkoriban naponta 120 ezer példánynál is többet adtak el belőle Vajdaságban. A tartományban megjelenő lapok közül a Dnevnik hagyománya ma a legtekintélyesebb, 16 irodalmár írt vagy ír még most is a lapnak, köztük öt akadémikus is. Hét „Dnevnikes tollforgatóról” utcákat neveztek el Újvidéken és más településeken is.

A tegnapi ünnepségen átadták a ház dolgozóinak a kiemelkedő munkásságukért járó, idei elismeréseket: Radmila Lotina, Milorad Mitrović, Ljubinka Malešević és Vladimir Đuričić újságírói díjakat kaptak, Sandra Iršević tiszteletdíjas dolgozóként részesült elismerésben.

Dragan Milivojević, a napilap fő- és felelős szerkesztője a jubileum kapcsán elmondta, hogy 73. születésnapjukat a vagyonjogi státusuk körüli történések miatt összetett körülmények között várták be. A főszerkesztő reméli, hogy erre a kérdésre nagyon rövid időn belül megoldást találnak, és hogy időközben azok a dolgozók, akik a háznál maradtak – mindenekelőtt az újságírók és a szerkesztőség tagjai – továbbra is a sok évtizeddel ezelőtti, először a Szabad Vajdaság, majd később a Dnevnik első számában megalapozott hagyományok szellemében fognak dolgozni. – Minden pillanatban megőriztük professzionalizmusunkat, legfontosabb kritériumként mindig igazságérzetünk vezérelt bennünket. Munkafolyamatunkat természetesen a korszerű médiamegnyilvánulási módszerek alkalmazásával a modern kor elvárásaihoz igazítjuk – hallottuk a kollégától. Felvételünkön a díjazottak.