2024. április 20., szombat

Véres menyegző

Százharmincegy áldozata van a násznép elleni légicsapásnak Jemenben

A korábbiaknál közölteknél négyszer több, 131 halálos áldozata van Jemenben a lakodalmat ünneplőket ért, feltehetően a szaúdiak vezette szövetségesek által tévedésből végrehajtott légicsapásnak – közölték helyi kórházi források. Az eset a Báb-el-Mandeb-szoros közelében, a Vörös-tenger partján fekvő al-Vahga faluban történt. Helyi lakosok szerint két rakéta csapódott be a lakodalmi sátrakba, ahol egy, a húszi lázadókkal szövetkező férfi esküvőjét tartották.

Az áldozatokat a makbanai kórházba szállították, és ottani orvosok mondták el, hogy 131-en haltak meg a légicsapásban. A biztonsági forrásokra hivatkozó előző napi hírügynökségi jelentések még 28 ember haláláról szóltak.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint a szaúdiak vezette koalíció tévedésből mért légicsapást a násznépre, de maguk a szaúdiak határozottan cáfolták, hogy ők követték el a támadást. A koalíció szóvivője azt mondta, hogy feltehetően húszi lázadók lőtték ki a rakétákat.

A civileket ért támadást az ENSZ főtitkára is elítélte. Ban Ki Mun felhívta a jemeni konfliktusban részt vevő valamennyi felet, hogy haladéktalanul szüntessenek be minden harci cselekményt.

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője úgy nyilatkozott, ha igaz, hogy 131-en haltak meg, akkor ez a legsúlyosabb incidens az egy éve tartó fegyveres viszály kirobbanás óta. Az ENSZ-iroda adatai szerint a március vége és szeptember 24-e közötti időszakban 4500-an haltak meg a harcok során, ebből 2355 civil áldozat volt.

A jemeni konfliktusban a síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette, az Egyesült Államok támogatását élvező szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen. Nemzetközi emberi jogi csoportok megkongatták a vészharangot amiatt, hogy egyre több a civil áldozat. Az ENSZ genfi székhelyű emberi jogi irodájának adatai szerint a konfliktus kirobbanása óta több mint 4500-an haltak meg Jemenben, és közülük 2355-en a szaúdi légi hadjárat kezdete, március óta.