2024. március 28., csütörtök

Folyamatosan érkeznek a migránsok Röszkére

Tegnap is folyamatosan érkeztek a migránsok a zöldhatáron keresztül Röszkére a Horgos–Szeged vasútvonal mentén. A rendőrség buszokkal viszi el az embereket, az érkezőknek minimális időt kell várakozniuk a gyűjtőpontnál. A néhány kilométerre található szegedi virágpiac parkolójában depót alakítottak ki, ahol délelőtt tucatnyi csuklós BKV-busz várakozott.

Az út és a vasútvonal metszéspontjánál a szántóföldeken az elmúlt hetekben spontán kialakult táborban fokozatosan javulnak a körülmények. A helyszínen dolgozó magyar és külföldi segélyszervezetek igyekeznek összehangolni a tevékenységüket. Az egyik sátornál részletes térkép készült arról, mely szolgáltatás hol vehető igénybe. Az önkéntesek enni- és innivalót, a gyermekeknek bébiételt, tápszert osztanak, több helyen meleg ételt főznek.

Az elmúlt napokban sok civil és segélyszervezett hozott ruhákat, lábbeliket, takarókat. Az adományokból sok holmi a szemétben végezte, a káosz elkerüléséért az egyik fóliasátorban raktárt alakítottak ki, a ruhákat itt tárolják és szortírozzák, majd viszik ki az érkezőknek.

A hét második felében élelemben már nem szenvedtek hiányt a gyűjtőpontnál várakozó migránsok, de előfordult, hogy orvosokból és ápolókból kevés volt. Szombaton az Orvosok Határok Nélkül (Médecins sans frontieres – MSF) is fölállította több sátrát, így a nagy magyar segélyszervezetek – a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet –, valamint a magyar és külföldi önkéntesek mellett ők is ellátják az elsősorban kisebb végtagsérülések és megfázásos tünetek miatt hozzájuk fordulókat.

A rájuk váró eljárással kapcsolatos bizonytalanság mellett a legkomolyabb félelmek amiatt élnek az emberekben, hogy az út során elvesztik a szeretteiket. A buszra szálláskor a rendőrök kiemelten odafigyelnek arra, hogy egyben tartsák a családokat, de olyan is előfordult, hogy egy kórházba szállított várandós nő után vitték a családtagjait.

Az önkéntesek közül többen is nap mint nap nekilátnak annak a reménytelennek tűnő feladatnak, hogy úrrá legyenek a mindet ellepő szeméten. Bár tegnap is sok helyütt eldobált ruha, élelmiszer-csomagolás borította a földet, egyre több volt a zsákokban összegyűjtött szemét, amelyet kukásautókkal szállítanak el.

Az LMP nyomkövetőket tenne a menekültekre

Az LMP tegnap 24 pontból álló javaslatcsomagot mutatott be a menekülthelyzet javításáért, amelyek egyebek mellett lehetővé tennék, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel figyeljék meg azon menekülteket, akiknek egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni a menekültügyi eljárását.

Schiffer András, a párt társelnöke és frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, javaslataik közül 15 vonatkozik a probléma belföldi kezelésére, egy részük a rendőrség, valamint a menekültügyi intézményrendszer kapacitásainak növelését célozza, míg a továbbiak a jelenleginél szélesebb tájékoztatási kötelezettséget írnak elő az államnak, valamint lehetővé teszik a menekültek hatékonyabb nyomon követését. A párt vezetője azt mondta: az LMP javaslatainak a kormány lépéseivel szemben nem a káosz további növelése a célja, hanem olyan nemzeti minimum kialakítására törekednek, amely valóban segíthet megoldani a menekültügyi válsághelyzetet.

Javaslataikat ma a parlament elé terjesztik.

Az Együtt a kormány menekültpolitikája ellen tüntetett

A kormány menekültpolitikája ellen tiltakozva a budapesti Szabad sajtó útján gyülekeztek, majd az Országház elé mentek tegnap délután az Együtt – a Korszakváltók Pártja tüntetésének résztvevői. A megmozdulást Juhász Péter, az ellenzéki párt alelnöke hívta össze Szégyelld magad, Orbán! címmel. A politikus szerint a miniszterelnök „barbár politikájával” lejáratta Magyarországot, de a demonstráció résztvevői megmutathatják, a magyar nép valójában emberséges és szolidáris a menekültekkel. A demonstráción mintegy 2-3 ezren gyűltek össze. A menet elején egy, a tüntetés címét idéző molinót vittek, valamint az Együtt pártjelvényei mellett uniós lobogókat, valamint a menekültekkel szembeni gyűlöletet elítélő táblákat emeltek a magasba.