2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS, FELNŐTT-VB, LAS VEGAS

Vérre megy majd

A kaszinóvárosi nagyversenyen lehet először olimpiai vízumot szerezni
Nemes Viktornak többek között az U23-as Eb-aranya adhat reményt az első hat hely egyikének a megszerzésére

Nemes Viktornak többek között az U23-as Eb-aranya adhat reményt az első hat hely egyikének a megszerzésére

Hétfőn megkezdődik a 2012-es londoni olimpia utáni legfontosabb birkózóverseny, az idei felnőtt-világbajnokság Las Vegasban. A kaszinóvárosban esedékes megmérettetés azért különleges, mert ez a bajnokság az első olimpiai selejtező, amelyen súlycsoportonként 6-6 versenyző szerzi meg a riói vízumot. Tehát talán nem is kell ecsetelni, milyen erősségű lesz ez a vb. Nyugodtan lehet állítani, hogy vérre fog menni a küzdelem, mert – csakúgy mint a többi sportágban – a birkózásban is az ötkarikás számít a tortán a habnak, minden versenyző álma az olimpia.

A szerbiai (kötöttfogású) csapatban nincs újdonság, az a hat versenyző került a listára, aki az elmúlt években végigcsinálta a szövetségi edző, Sztojan Dobrev által meghatározott edzésprogramot. A bolgár szakember egyáltalán nem kímélte kiválasztottjait, de a honi szövetségtől minden támogatást megkapott, s a világ legjobb birkózónemzeteinek edzőtáboraiban készíthette fel a fiúkat. Így kifogás immár nincs: aki itt elbukik – habár van még esély kiharcolni a 2016-os olimpiát –, könnyűnek találtatik. E szempontból a szabadkai Davor Štefaneknak van a legtöbb vesztenivalója, hiszen címvédőként utazott ki Amerikába, de még aktuális világbajnokként is nagyon oda kell magát tennie, mert a cím maga itt nem lehet holtbiztos tipp. Mi, vajdasági magyarok természetesen a fiatal Nemes Viktornak és a tapasztalt Frísz Krisztiánnak szurkolunk a legjobban. Viktor az idei eredményei alapján reménykedhet (győzelem a Magyar Nagydíjon, aranyérem az U23-as Eb-n, ezüstérem az Európai Játékokon), Krisztián pedig a rutinja miatt. Štefanek mellett ők a legesélyesebbek a jó helyezésre, de azért reálisan szenzációszámba menne, ha a csapat már most három olimpiai kvótát harcolna ki.

A magyar birkózók java idén nem sokat versenyzett, de annál többet készült, így mindenki elszánt, és jó formában érzi magát. Szabadfogásban nehéz megítélni, vajon milyenek az esélyek, de kötöttfogásban sokkal nagyobbak az elvárások, hiszen Bácsi Péter, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor és Kiss Balázs a sportág élvonalába tartozik. Nekik mindjárt hétfőtől adatik meg az esély, mert rendhagyó módon a kötöttfogással kezdődik a program (majd a nők következnek, legvégül pedig a szabadfogás). A versenyzők természetesen már napok óta ott vannak, s csak a rendkívüli hőség zavarta meg őket valamelyest, meg a hosszú utazás, amely a fogyasztás mellett külön nyűg. Ez különösen Bácsi Péterre és Lőrincz Tamásra érvényes, akik köztudottan nagy fogyasztók, de számukra a jó szereplés szinte kötelező, mint ahogy az utóbbi két vb-n bronzérmes Lőrincz Viktor esetében is.

A hétfői nyitónapon a 66, 75 és 98 kg van műsoron, kedden jön az 59, 71, 80 és 130 kg, a 85 kg szerdán következik.

A szerb csapat, 59 kg: Frísz Krisztián. 66 kg: Davor Štefanek. 71 kg: Aleksandar Maksimović. 75 kg: Nemes Viktor. 80 kg: Báló Petar. 98 kg: Dejan Franjković.

A magyar csapat, kötöttfogás, 59 kg: Krasznai Máté. 66 kg: Lőrincz Tamás. 71 kg: Korpási Bálint. 75 kg: Bácsi Péter. 80 kg: Szabó László. 85 kg: Lőrincz Viktor. 98 kg: Kiss Balázs. 130 kg: Lám Bálint.

Szabadfogás, 57 kg: Molnár József. 65 kg: Lukács Norbert. 70 kg: Gulyás Zsombor. 74 kg: Nagy Mihály. 86 kg: Veréb István. 97 kg: Szmik Attila. 125 kg: Ligeti Dániel.

Nők, 53 kg: Dénes Mercédesz. 58 kg: Sastin Marianna. 60 kg: Barka Emese. 63 kg: Sleisz Gabriella. 69 kg: Vanessa Wilson. 75 kg: Németh Zsanett.