2024. március 28., csütörtök

Környezettudatosságra nevelnek

A hétvégén ért véget a jubileumi Öko-Camp – Az elmúlt 25 évben több mint kétezer fiatalt vonzott a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület nyári programja
A táborozók a helybeli Vöröskereszt bemutatóján

A táborozók a helybeli Vöröskereszt bemutatóján

A huszonötödik természettudományos-ismeretterjesztő és környezetvédő, természetvédelmi tábort július 25-e és augusztus 1-je között tartották meg a Topolyai-tó partján, az egykori Kiss Lajos-kastély mellett. A programot Harkai Ákos, az Arcus elnöke ismertette lapunkkal.

A jól bevált séma szerint az idén is délelőttönként hat szakcsoportban folyt a munka: a madarász, a kétéltűek és hüllők, a rovartani, a póktani, a növénytani, valamint a környezettudományi csoportban. Emellett mindennap sor került ún. kiselőadásokra, amelyeket a csoportok vezetői tartottak, valamint három nagyelőadásra, amelyeket neves szakemberek, Szabados Klára, a Tartományi Környezetvédelmi Intézet munkatársa, dr. Czékus Géza antropológus, egyetemi tanár és dr. Gál János, a budapesti Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának docense tartott. A délutáni programban leginkább játékos módon környezettudatos gondolkodásra igyekeztek nevelni a jelen lévő, zömmel általános és középiskolás fiatalokat. Ennek keretében kézműves-foglalkozásokat is tartottak, ahol a résztvevők hulladékot használtak fel. A tábor teljes létszáma harmincöt fő volt, és Vajdaság több pontjáról érkeztek táborozók. Harkai pozitívumként értékelte, hogy sok topolyai vett részt a munkában, akik már korábban is kivették a részüket az egyesület akcióiból.

Miklós Csongor, aki már az első tábor szervezésénél is jelen volt, elmondta, hogy a tábort mára országszerte ismerik, hisz negyed évszázaddal ezelőtt az elsők között szerveztek környezetvédelmi tábort, és ez volt az Arcus egyik első akciója. A huszonöt év alatt háromszor cseréltek helyszínt, de húsz éve a jelenlegi helyén szervezik meg. Miklós hozzátette, hogy a céljuk kezdetektől a fiatalok környezettudatos gondolkodásra nevelése, a környezet élővilágának megismertetése volt, és eddig több mint kétezer fiatal fordult meg a táborban. A jelenlegi tábor csoportvezetői is valamikor az Öko-Camp lakóiként kezdték meg a biológiai ismeretek megszerzését: Klimó Sándor (Óbecse, herpetológia), Vinkó Tamás (Palics, környezettudomány), Suturović Edita (Topolya, rovartan), Pecze Vukajlović Natália (Topolya, póktan), Horváth Zsolt (Topolya, botanika), valamint a madártani szakcsoport két topolyai tagja, Sihelnik József és Marković Aleksandar.

A szervezők egy újítást is bevezettek, ugyanis egy nyílt napot is tartottak, amelyen bárki bepillanthatott a táborlakók életébe, és több szervezet is bemutatkozott a táborozóknak. A jubileum apropóján a zárónapon találkozót szerveztek a korábbi táborlakóknak.