2024. április 25., csütörtök

Kamerun újabb kétezer katonát vet be a Boko Haram ellen

A hatóságok kétezer újabb katonát vetnek be Kamerun északi területén azután, hogy ott a Boko Haram iszlamista terrorszervezet tagjai az elmúlt héten három öngyilkos merényletet követtek el - közölte hétfőn a helyi rádió.

A hatósági fellépés folytatása azoknak a biztonsági intézkedéseknek, amelyeket Maroua és más nagyobb települések környékén elrendeltek. Megtiltották egyebek között a burka, az egész testet és az arcot is eltakaró női viseletet, valamint a koldulást. A kormányzat továbbá bezáratott több mecsetet, iszlám iskolát, és kijárási tilalmat rendelt el este hat óra után.

Didier Badjeck ezredes, a védelmi minisztérium szóvivője megerősítette a csapatok létszámának növelését a térségben, de részletekkel nem kívánt szolgálni.

A közép-afrikai ország már hétezer katonát vezényelt az északi területre, az erőket csádi, nigériai és nigeri katonák is támogatják. 

Muhammadu Buhari új nigériai államfő, akit májusban iktattak hivatalába, szerdán Kamerunba érkezik, hogy Paul Biya elnökkel tárgyaljon az iszlamisták elleni küzdelemről.

Garba Shehu, nigériai elnöki szóvivő közölte: az egynapos látogatás célja, hogy erős regionális szövetséget építsenek ki a terrorista szervezet ellen. Állítása szerint a regionális csapatokat már a hónap végén bevetik.

A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken is, ezért a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát.

A terrorszervezet 2009 óta több mint 13 ezer embert gyilkolt meg. A Boko Haram idén márciusban hűséget esküdött az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrzés alatt tartó Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.