2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

Ismét Partizan–Zvezda párharc várható a trófeáért

Ma a Borac Čačak–Radnički Niš és a Partizan–Metalac mérkőzéssel kezdetét veszi a szerbiai szuperliga 2015/2016-os idénye, amelyben ismét 16 csapat verseng majd egymással. Az előző idény végén kiesett az élvonalból a Radnički Kragujevac, a Donji Srem és osztályozón a kruševaci Napredak, a helyüket a surdulicai Radnik, az ivanjicai Javor és a Gornji Milanovac-i Metalac vette át.

A bajnokság lebonyolítási rendje jelentősen megváltozott, hiszen a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) döntése értelmében az alapszakasz során 30 fordulót játszanak, majd felső- és alsóházi rájátszás következik. Az alapszakasz őszi idénye december 16-án végződik, a tavaszi szezon február 20-án kezdődik és április 10-én zárul, utána a felsőházban a legjobb nyolc csapat vív meg a bajnoki címért és az európai kupahelyezésekért, az alsóházban pedig a 9–16. helyezett együttesek viaskodnak majd egymással, az utolsó kettő kiesik, a 14. helyen záró alakulat pedig osztályozót játszik a másodosztály harmadikjával. A playoffba és a playoutba is az alapszakasz során szerzett pontok felét viszik tovább az együttesek – páratlan pontszám esetén felfelé kerekítenek, tehát 59 pont esetén 30 ponttal kezdi a rájátszást az érintett együttes –, a rájátszás során pedig 7 fordulót játszanak, tehát a felsőház és az alsóház tagjai is egyszer-egyszer csapnak össze egymással.

Nem mondunk semmi újat azzal, hogy a bajnokság ismét a két gigász, a Partizan és a Crvena zvezda között dőlhet el, hiszen a szerb-montenegrói és a szerbiai élvonal 13 idényéből mindet e két csapat valamelyike nyerte, kilencszer a fekete-fehérek, négyszer a piros-fehérek diadalmaskodtak. Emiatt úgy döntöttünk, hogy ezzel a két csapattal, a két főesélyessel foglalkozunk behatóbban beharangozó írásunkban, illetve természetesen a két vajdasági együttest, a Vojvodinát és a Spartacust vesszük tüzetesebben górcső alá.

PARTIZAN

A bajnokcsapatnak talán nem a legjobb pillanatban jön a szezonkezdet, hiszen fontos mérkőzést játszik kedden Grúziában, a Dila Gori elleni hazai 1:0-s sikert követően a továbbjutást szeretnék kiharcolni a BL 2. selejtezőkörének visszavágóján. Zoran Milinković vezetőedző mindenesetre bizakodó lehet a rajt előtt, hiszen a csapat inkább erősödött, mintsem gyengült a nyári szünetben. A keretből távozott a Córdobába Aleksandar Marković, a Vitessébe Nikola Aksentijević, kölcsönbe a Novi Pazarhoz Stefan Askovszki, ellenben egy egész kezdőcsapatra való játékos írt alá a klubhoz. A legnagyobb név a bolgár csatár, Valerij Bozsinov, aki pályafutása során szerepelt a Fiorentinában, a Juventusban, a Manchester Cityben, a Parmában és a Sportingban is, legutóbb pedig az olasz másodosztályú Ternana játékosa volt. A Vojvodina-drukkerek jó emlékeket őrizhetnek a másik komoly erősítésről, hiszen a kameruni Aboubakar Oumarou 2010 és 2013 között három idényt töltött Újvidéken, és csapata egyik erőssége volt – a tartományi fővárosból a belga Beverenbe igazolt, onnan szerződött most Belgrádba.

A klub szerződtette még a brazil hátvédet, Fabriziót a Bragantinóból, a védekező középpályás Marko Jevtovićot a Novi Pazarból, a balszélső Nikola Trulićot a Napredakból, illetve hat fiatal, a klubnál nevelkedett játékos első profi szerződését írhatta alá.

CRVENA ZVEZDA

A Crvena zvezda ismét a Partizan legfőbb üldözője lehet a szerbiai élvonalban, a kerete a nagy riválishoz hasonlóan erősödött a nyáron. Távozott Darko Lazović a Genoához és Darko Lazić az Anzsihoz, az érkezők oldalán viszont több név is szerepel. Először is változás történt a csapat élén, júniusban érkezett a kispadra Miodrag Božović, aki játékoskorában már megfordult a Marakanán, edzőként korábban nagyrészt Oroszországban dolgozott. A játékosok közül a legismertebb a Győr és a Dinamo Zagreb korábbi balhátvédje, az argentin Luis Ibáñez, de a szurkolók remélik, hogy a legutóbb a Torpedo Moszkvában szereplő portugál csatár, Hugo Vieira is beválik, illetve a Novi Pazarból érkező brazil középpályástól, Bruno Matostól is sokat várnak a klubnál. Az izraeli jobbszélső, Idan Vered a Maccabi Haifából, a hátvéd Zoran Rendulić pedig a Čukaričkiből került a Zvezdához, az ő beépítésükkel is próbálkozott az edző a felkészülés során, ami nem sikerült túl jól, hiszen az Európa-liga 1. selejtezőkörében a Zvezda kiesett a kazah Karjat Almatival szemben.

VOJVODINA

A Vojvodina nem robbantott az átigazolási piacon, a keretet elnézve ismét nem lesz harcban a bajnoki címért, de a dobogóra azért még felférhet. Nyolc új játékost szerződtetett a klub, a csatár Ognjen Ožegović és a középpályás Marko Zoćević a Boracból érkezett, a jobbhátvéd Ivan Lakićevićet és a középpályás Aleksandar Stanisavljevićet a Donji Sremtől szerezték meg, a balszélső Siniša Babić az újvidéki Proleter játékosa volt az előző idényben, a leginkább a védelem előtt szereplő Novica Maksimovićot Szabadkáról csábították el, a csatár Miljan Maksimović pedig a Levadiakoszt hagyta ott a Voša kedvéért.

SPARTACUS

A szabadkai együttes remek felkészülésen van túl, hiszen csak a Mladosttól kapott ki 2:0-ra, a román Petrolul és a Metalac ellen 1:1-es döntetlent ért el, a Čajetinát 4:0-ra, az orosz Mordoviját 3:1-re, a Békéscsabát pedig 2:1-re legyőzte. A csapatról ennek ellenére sem állítható, hogy jelentősen erősödött, továbbra is nagyrészt a fiatalok kapnak majd lehetőséget a Spartacusban, hiszen a legidősebb érkező is mindössze 21 éves. A középpályás Milan Makarićot a Vojvodinából szerződtette a csapat, Dušan Živković és Marko Marinković a Zvezdából érkezett kölcsönbe, a hátvéd Branimir Jočićot, a támadó Đorđe Ivanovićot, illetve két középpályást, Stefan Spremót és Marko Jondićot az ificsapatból vezényelték fel a felnőttek közé, első profi szerződésüket írták alá. Stevan Mojsilović edző szerint keményen dolgoztak a játékosai a nyár folyamán, minden mérkőzéshez a legkomolyabban kívánnak hozzáállni, de nem vár csodákat, hiszen az egyik legfiatalabb és egyben legtapasztalatlanabb csapat lesznek az élvonalban.

A nyitóforduló párosítása

Péntek: Partizan–Metalac, Borac Čačak–Radnički (N) (20.00), szombat: Spartacus–Radnik, Rad–Voždovac (17.00), Jagodina–Mladost (L), Novi Pazar–Javor (19.00), vasárnap: OFK Beograd–Crvena zvezda (17.00), Vojvodina–Čukarički (19.00).