2024. március 28., csütörtök

Litvánia sem engedte be az Éjszakai Farkasokat

A hétfői sikertelen lengyelországi belépés után kedden Litvániába sem sikerült bejutniuk az Éjszakai Farkasok nevű orosz motorosklub tagjainak, akik keresik az útvonal-lehetőségeket, hogy Moszkvából Berlinbe vezető győzelmi útjukat végrehajthassák.

A litván határőrség kedden visszafordított egy 29 éves orosz motorost, aki Fehéroroszország felől próbálta átlépni a határt - jelentette a BNS litván hírügynökség. A férfi, akinél nem volt Litvániába szóló vízum, közölte, hogy az Éjszakai Farkasokhoz tartozik. A litván határőrség hétfő óta nyolc orosz motoros beutazását utasította el, akinek nem voltak érvényes papírja, és Fehéroroszország vagy a kalinyingrádi enklávé felől érkezett.

A lengyel hatóságok hétfőn a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából Moszkvától Berlinig vonulni szándékozó Putyin-párti motoros klub 27 tagjától tagadták meg a belépést egy fehérorosz-lengyel határállomáson. A Rosszija 1 tv-nek nyilatkozva kedden Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete indokolatlannak nevezte az intézkedést, és sajnálkozását fejezte ki.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberjogi megbízottja "kegyeletsértő döntésnek" nevezte a lengyel lépést.