2024. április 27., szombat

Fejlesztik az Erdőtelepítők parkját Óbecsén

Új életre kel az idén az Erdőtelepítők parkja (Fotó: Fehér Rózsa)

Új életre kel az idén az Erdőtelepítők parkja (Fotó: Fehér Rózsa)

Hosszú évek után végre lesz majd víz az óbecsei Erdőtelepítők parkjában – erről számoltak be tegnap az óbecsei Pannonica Ökológiai Hálózat és az óbecsei Ifjúsági Iroda képviselői. Az Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatán elnyert több mint 500 ezer dinárból kiépül a park épületének a vízvezetékrendszere, megújul a vizesblokk, július 15-e és 30-a között pedig egy nemzetközi tábort szerveznek, amelynek célja a park a megtisztítása és rendezése lesz. A tábor ideje alatt egy ökoturizmusról szóló szeminárium is lesz, amelyen a Greenpeace európai oktatói tartanak majd előadásokat.

Vuk Radojević polgármester elmondása szerint a városközpont és a Tisza között lévő, nyolchektáros park lehetőségei az utóbbi években nem voltak kihasználva, mert több mint tíz éve rossz az infrastruktúrája, és már víz sem volt az épületekben. A mostani projektum mellett minisztériumi jóváhagyásra vár az a terv is, amely minőségi gyalogösvények kialakítását tűzte ki célul, de a polgármester arra is ígéretet tett, hogy az idén közvilágítást is kap az Erdőtelepítők parkja.

A hatvanas évek végén létrehozott parkban, ahol valamikor évente négyezer pionír gondozta az ágyásokat, jelenleg nincs közvilágítás, az épületekben több mint tíz éve nincs víz, és nem működik az öntözőrendszer, valamint több százra tehető a kiszáradt fák száma is. A problémák megoldására és a park hosszú távú hasznosítására a szakértők stratégiai tervet készítenek, ebben például egy az öko- és bicikliturizmus szolgálatába állított kemping kiépítése is helyet kapott.