2024. április 25., csütörtök

Száz vers Topolya utcáin

Az Aurora-verskommandó akcióban

Az Aurora-verskommandó akcióban

A topolyai Aurora beszédművészeti műhely az idén egy rendhagyó programmal ünnepli a magyar költészet napját. A csoport csatlakozott a legismertebb közösségi portálon villámsebesen hatalmas népszerűségre szert tett Posztolj verset az utcára! – 2015 elnevezésű kezdeményezéshez, és csütörtökön városunk több pontján (a Juhász Erzsébet Könyvtárnál, a Művelődési Háznál, az Izlog Ideja kávézóban, az autóbusz-állomáson, a piacon, a városban fellelhető hirdetőoszlopokon) helyezték el többek között József Attila, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Pilinszky János, Juhász Ferenc, valamint kortárs költők, úgymint Parti Nagy Lajos, Kukorelly Endre, Harkai Vass Éva, Terék Anna, Fenyvesi Ottó és mások verseit különböző színű papírokon.

A versek legnagyobb részét Harkai Vass Éva válogatta, és ezt a válogatást utólag az aurorások kibővítették saját kedvenc verseikkel, így körülbelül száz vers került ki Topolya utcáira. A szervezők egy játékra hívják a topolyaiakat és az erre járó vidékieket, akiknek az lesz a feladatuk, hogy a versekkel fényképezkedjenek le, készítsenek egy selfie-t, és az elkészült képeket szombat estig töltsék fel az Aurora Stúdió Facebook-oldalára. A legjobb kép készítője könyvjutalomban részesül.

József Attila születésének száztizedik évfordulóján, vagyis szombaton déltől egy rádióműsort hallhatnak a Régió Rádió (107,9 MHz, illetve www.regioradio.co.rs) hallgatói, amelyben a csoport tagjai és vezetője, Gazsó Hargita mondják el az ünnepelt, valamint a százharminc éve született Kosztolányi Dezső verseit, illetve Harkai Vass Éva, Dudás Kata és Benedek Miklós olvassa fel ezen alkotók ihlette saját művét. A műsort a Csík zenekar, Ágnes Vanilla, a Budapest Nufolk Revolution, a Kávészünet és az Újhold zenekar által megzenésített versek teszik még színesebbé. Akik esetleg lemaradnának a műsorról, vagy még egyszer meg szeretnék hallgatni, azok vasárnap szintén tizenkét órai kezdettel megtehetik.