2024. március 29., péntek
KISHEGYES

Véget ér a „lámpásítási” akció

Egy lámpa híján befejeződött a kishegyesi közvilágítási hálózat bővítése – Idén is lesz Föld-napi szemétszedési akció
Négy új lámpa került a Szentandrási út végére

Négy új lámpa került a Szentandrási út végére

A kishegyesi helyi közösség az ősszel fogott neki a közvilágítás kibővítésének azokon a helyeken, ahol a lámpák hiánya miatt sötétben maradtak kisebb-nagyobb szakaszok. Erre a célra 30 darab, 8 méteres impregnált faoszlopot vásároltak, a szükséges lámpatesteket pedig Kishegyes Község Telekrendezési és Útügyi Közvállalata biztosította. Ily módon a Nikola Tesla utca Topolyai út felőli végén, a Híd utca, a Kendergyár utca és a Fő utca kereszteződésénél, a Kertsor két szakaszán, a Sport utca Alvég utca felőli részén, a Herceg János utcában a sárga gödör körüli részen, a Dózsa György és a Nyár utcát összekötő kis közben, a Szentandrási útnak a falu bejárata felőli részén, a Vasút utcában a Krivaja hídnál, a tűzoltóotthon udvarában, a Kókai utcában a gyaloghídnál, a Bácska és a Kodály Zoltán utcák sarkán és a II. Rákóczi Ferenc utca végén helyeztek ki karókat.

A helyi közösség illetékesei most arról számoltak be, hogy a „lámpásítási” akció hamarosan véget ér. Az oszlopok lehelyezése még tavaly megtörtént, de a rossz időjárás miatt újévig csak két oszlopra kerültek fel a lámpatestek. A szép idő beköszöntével a munkálatok folytatódtak, és egy karó kivételével mindegyikre felszerelték a lámpatesteket. Az utolsó azért maradt ki, mert elfogytak a lámpák, de amint az illetékesektől megtudtuk, már megrendelték, és amint megérkezik, fel is fogják szerelni. Ezzel véget ér a közvilágítás bővítése, és már csak a rendszeres karbantartás marad hátra. A helyi közösség illetékesei arról is beszámoltak, hogy az igen erős szelek több alkalommal gondot okoztak a közvilágításban. Utcarészek vagy körzetek maradtak közvilágítás nélkül, mivel a szél összeértette a vezetékeket. Jelenleg a szakemberek keresik a kritikus helyeket, hogy megelőzzék a hasonló hibák kialakulását.

A közvilágítás bővítése mellett a helyi közösség a közelmúltban lebonyolított egy szemétszedési akciót, aminek hamarosan folytatása is lesz. Falunap előtt a központban és a faluba vezető utak mentén gyűjtötték össze a szemetet, a napokban pedig a szeméttelep környékén. A következő, nagyobb volumenű szemétszedési akcióra a Föld napja alkalmából fog sor kerülni, április 17-én, tudtuk meg az illetékesektől. Ebben a helyi közösség mellett részt vesz az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola Bagolysuli környezetvédelmi szakcsoportja, de bárki szabadon csatlakozhat az akcióhoz. Kesztyűt és zsákot a helyi közösség biztosít, az összegyűjtött szemetet pedig a Kis-Komunál Kft. szállítja el.