2024. április 25., csütörtök

Jakus Tamás az Aranytoll díj nyertese

Díjkiosztót tartottak Magyarkanizsán
Ünnepélyes keretek között jutalmazták a fiatal írótehetségeket

Az Újságírók Magyarkanizsai Egyesülete az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója, valamint a szabad magyar sajtó napja jegyében az idén tizedik alkalommal hirdette meg hagyományos fogalmazási versenyét, melyen a legjobb írásért járó Aranytoll díját osztják ki a diákok körében. A mintegy 40 beérkezett fogalmazványt háromtagú zsűri: Röhrig Ottó, Aranyos Klára és Istenes Erika értékelte. Az ünnepélyes díjkiosztót hétfőn este tartották a Regoinális Pedagógus-továbbképző Központ épületében. A III. helyezést Kökény Anna csókai középiskolás érdemelte ki, aki a boldogság és a szomorúság témáját járta körül.

– A tanárnőm hívta fel a figyelmet, hogy jelentkezni lehet erre a versenyre. Boldogság a címe, de nem igazán a boldogságról szól, hanem a szomorúságról. Eredetileg a szomorúságról akartam írni, de miért adjak neki olyan címet, így írtam a boldogságról. És nem igazán találtam rá szavakat, mert nem tudom, mit jelent igazán boldognak lenni – mesélte Anna, akinek a fogalmazásában a zsűri elsősorban az őszinte és mély gondolatokat emelte ki.

Juhász Gréta magyarkanizsai tanuló egy humoros, frappáns dolgozattal érdemelte ki a II. helyezést. Ő azt mondja, kevés felkészülés kellett a fogalmazás megírásához.

– Általában saját témát választok, de most a menni vagy maradni témája tetszett meg ránézésre. Elgondolkodtam, hogy mindenki külföldre akar menni, és elgondolkodtam azon, hogy miért, mert bevallom, nekem is tetszik az ötlet, hogy külföldön éljek. Megpróbáltam humorosan leírni, de én általában is mindig leírom, amit gondolok, még akkor is, ha utána a tanárok megszólnak érte – mesélte.

Gréta elmondása szerint nem először próbálkozik írói tehetségét megmutatni, korábban már jelentek meg írásai a Jó Pajtásban is, sőt díjat is kapott már.

– A tatánál meg a mamánál szoktam olvasgatni az újságokat, ők vásárolják, s van pár oldal, ahol ilyen írásokat közölnek.

A verseny első helyezettje, Jakus Tamás szabadkai harmadikos diák, aki a dobogósokkal együtt szintén a magyarkanizsai Beszédes József középiskola tanulója, nem tudott részt venni az ünnepségen. Röhrig Ottó, az egyesület elnöke és a verseny zsűritagja elmondta, hogy az évek során létjogosultságot nyert a verseny, hiszen minden évben szép számban jelentkeznek résztvevők és a beküldött munkák is ígéretesek.

– Időnként 100-150 tanuló is bekapcsolódik, de ezeket a munkákat a tanárok szelektálják, így csak a legjava jut el hozzánk. Igyekeztünk olyan témákat választani, amelyekkel fel tudjuk kelteni a középiskolások érdeklődését. Öt téma közül választhattak, mint pl. Az internet szerepe a XXI. században, a Sportolni jó témát is sokan választották, de a Jövőképem cím is megragadta a figyelmüket. Nagyon fiatalok még, de máris sokat foglalkoznak a jövőjükkel, mi lesz velük, tekintettel arra, hogy mostanában sok fiatal és felnőtt hagyja el az országot.