2024. április 19., péntek

Az EU-nak fontos a média helyzete

Tanja Fajon, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának médiáért felelős alelnöke hétfőn arról beszélt, hogy a szerbiai médiaszíntéren jellemző helyzet is befolyásolja az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek megnyitását. A vonatkozó felmérésekből kiderül, hogy a médiaszíntéren uralkodó körülmények kedvezőtlenül befolyásolják az újságírók munkáját, taglalta Fajon, mondván: a szerbiai újságírók számos alkalommal áldozatai verbális és/vagy testi bántalmazásnak. Mindemellett az is kiemelendő, hogy egyre inkább beszűkül az objektív, szakszerű és kritikus tájékoztatás számára fenntartott tér, emelte ki Fajon, majd hozzátette: az EU elvárja Szerbiától, hogy ezt a területet is korszerű és megfelelő törvényekkel szabályozza, illetve azt, hogy ezeket a jogszabályokat alkalmazzák is.

Fajon a köztársasági ombudsman körül kialakult helyzetet szintén aggasztónak találja, és reményét fejezte ki, hogy az ügy hamarosan megoldásra kerül, a jogvédő pedig zavartalanul és a törvényekkel összhangban végezheti munkáját.

– Az EP érdeklődéssel figyeli a szerbiai történéseket. A 23-as és a 24-es, vagyis az igazságügyhöz, az alapvető jogokhoz, a szabadsághoz és a biztonsághoz kötődő tárgyalási fejezetek a médiát és a szabad véleménynyilvánítást is érintik. Ebből kiindulva merem állítani, hogy a szerbiai médiaszíntéren uralkodó helyzet is befolyásolja az első tárgyalási fejezetek megnyitását, illetve az integráció folyamatának egészét – taglalta Fajon.