2024. március 29., péntek

Megújul a vasút Horgosnál

Néhány év múlva korszerű vasúthálózat épülne Szeged és Baja között

Pénteken délelőtt a horgosi polgárok betekintést nyerhettek a nemrégiben elkészült, Horgost is érintő, Szeged és Baja közötti vasútvonal tervébe, amely jelentősen gyorsítaná és kényelmesebbé tenné az utazást a Szeged–Röszke–Horgos–Királyhalom–Hajdújárás–Palics–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja útvonalon. Bacskulin István, a horgosi helyi közösség elnöke elmondta, hogy a településen nemcsak a vasútvonal, hanem az állomás felújítása is a tervek között szerepel.

– A tervek szerint modern, egypályás vasútvonal épülne ki, a meglévő vasúti átjárókat pedig jelzőfénnyel és sorompóval szerelnék föl. A vasúthálózat felújítása mellett az állomás épületét teljesen rekonstruálnák, 150 méter hosszan fedett peront is építenének hozzá – mondta a helyi közösség elnöke, aki azt is hozzátette, hogy bár az új vonat kisebb zajjal közlekedne, de a sínek mentén bizonyos helyeken 2,5 méter magasságú hangfogó falakat is elhelyeznének a zajártalom miatt.

A tanulmány a természetre és a környezetre gyakorolt hatást is vizsgálta, hiszen Horgoson két természetvédelmi területen, a Kamarási-erdőn és a Szelevényi-pusztán is keresztülhalad a vasút. A vonat tervezetten 120 km/h gyorsasággal haladna, így az előírások szerint ekkora sebességnél szükségtelen vadhálót húzni, viszont az azoknál jóval kisebb, vadon élő állatokra is gondoltak, így a síneket úgy építenék, hogy a békák, gyíkok és egyéb apró állatok könnyedén átvonulhassanak alatta. A tervek alapján a lakosok egyetértettek abban, hogy egy ilyen beruházás több szempontból is a falu előnyét szolgálná. A tervek megvalósulására azonban egyelőre még várni kell, az ígéretek szerint néhány éven belül történne meg a kivitelezés.

A közvita keretében a polgárokat az is érdekelte, hogy a régi, jelenleg használaton kívüli kamarási állomást felújítják-e ennek a projektumnak a keretében. A helyi közösség elnöke elmondta, hogy a Szerbiai Vasutak nem tart igényt arra az épületre, a helyi közösség az önkormányzattal karöltve pedig beadott egy igénylést, hogy ruházzák át rájuk a régi állomást, amit majd pályázatok útján később felújítanának, s egy helyi értékeket összegyűjtő tárlatot rendeznének be ott.