2024. április 25., csütörtök

Tiltakoznak a trepčai munkások

A Trepča kohászati-bányászati üzem munkásai közül kedden kétszázan gyűltek össze Kosovska Mitrovicán és a vállalat jövőjével kapcsolatban követeltek válaszokat a hatalomtól. Mint ismeretes, a koszovói parlamentnek hétfőn kellett volna elfogadnia a közvállalatokról szóló törvény módosítási javaslatát, amelynek mentén a pristinai adminisztráció átvette volna az üzemet. A koszovói kormány az utolsó pillanatban visszavonta a parlamenti eljárásból a jogszabályt. A munkásokat most az érdekli, hogy mi lesz a vállalattal a jövőben.

Ahmet Tmava, az üzem igazgatója találkozott a munkásokkal, akik folyamatosan tárgyalnak szakszervezeti képviselőikkel. Az igazgató azt reméli, hogy hamarosan egyértelművé válnak a munkások igényei, amelyeket azután a koszovói hatalom irányába továbbíthat.

Trepča témája akkor került a közérdeklődés középpontjába, amikor Aleksandar Vučić szerb kormányfő a napokban közölte: meg kell akadályozni Szerbia koszovói vagyonának eltulajdonítását, ezért ezt a témát minél előbb meg kell nyitni.