2024. május 8., szerda

Korszerű taneszközökkel eredményesebb az oktatás

A topolyai Mezőgazdasági Iskola élelmiszer-ipari technikusainak képzéséhez járult hozzá a Csabai Károly Pedagógusegyesület

A tizenhárom éve működő pedagógusegyesület, melynek székhelye a topolyai Mezőgazdasági Iskolában található és 2012 júniusától Lovra Szabolcski Irén élelmiszer-ipari mérnök, szaktanár vezetésével működik, sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél 2014 májusában. Ennek eredményeképpen az egyesület hozzájárulhat a topolyai községben magyar nyelven folyó oktatás ápolásához és fejlesztéséhez, ezúttal a Mezőgazdasági Iskola technikusi képzésének korszerűsítése formájában.

A mezőgazdasági középiskola támogatását az egyesület a Szekeres László Alapítványon keresztül, a Korszerű taneszközökkel az eredményesebb oktatásért elnevezésű nyertes, 56 000 dináros keretösszeget biztosító pályázatán keresztül valósította meg. Ennek köszönhetően 60 570 dinárért beszereztek egy mostanáig nélkülözött taneszközt, a meglévő shakere szerelhető szitabetétet, amelyet a középiskola élelmiszeripari-technikusi szakon tanuló diákjai használhatnak.

– A Mezőgazdasági Iskola önrésszel támogatta a felszerelés megvásárlását. Az élelmiszeripari-technikusi szakon tanuló diákok száma évről évre eléri a maximumot a középiskolában. A közkedvelt szakirányú oktatás minőségének fejlesztése céljából a berendezéseket újítani kell, mivel egy részük technológiailag elavult vagy hiányos. Szitabetétekkel nem is rendelkezett mostanáig az iskola. A vásárolt szitabetétekkel granulometriai analízist tudnak végezni a diákok, amely a malomipari technológiai gyakorlat fontos része. Az iskolában három évfolyam, tehát évről évre százötven fiatal végezhet rajta gyakorlati munkát: a másodévesek az élelmiszer-ipari műveletek tárgy keretében, a harmadéves leendő élelmiszeripari-technikusok a malomipari technológia tantárgy keretében, a negyedikes tanulók pedig minőség-ellenőrzéskor. A felszerelést fel tudják majd használni az iskolában folytatott felnőttképzésnél is. A Mezőgazdasági Iskola vállalja a további eszközfenntartást – összegezte Lovra Szabolcski Irén, a Csabai Károly Pedagógusegyesület elnöke.