2024. április 25., csütörtök
VAJDASÁGI MAGYAR KULTÚRA 2014 - SZÍNHÁZ

Neoplanta, avagy fesztiváli sikerek

A 2014-es év legjelentősebb, legsikeresebb előadása a Neoplanta. Röviddel a február 15-ei bemutató után fesztiváli meghívások és rangos díjak egész sorát hozta az Újvidéki Színháznak és Urbán András rendezőnek. A Sterija Játékokon ez lett a legjobb előadás, kiérdemelte a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának fődíját, ezenkívül Urbán a Neoplanta rendezéséért, a színészek pedig az előadásban nyújtott kollektív játékért részesültek díjban. A BITEF-en a Neoplanta közönségdíjas lett, Urbán András pedig a Politika napilap által odaítélt, legjobb rendezőnek járó díjat vehette át.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A produkció Végel László Neoplanta, avagy az ígéret földje című regényének felhasználásával jött létre, és valós életünk inspirálta – ahogyan az az előadás alcímében is olvasható. A hányatott sorsú város története ez, amely lakói – magyarok, németek, szerbek, zsidók, örmények... – 1748-ban megvásárolták Mária Terézia császárnőtől a szabad királyi város címet. A császárnő egyebek között azt írta az alapító okiratra: ez a soknemzetiségű város legyen a példája a különböző nációk békés egymás mellett élésének. Több mint 250 év telt el, és Neoplanta – Újvidék, Novi Sad, Neusatz – népei azóta folyamatosan gyilkolják egymást. Neoplanta története a magyarság története, ugyanakkor a város más nációinak és az együttélés ellentmondásainak története is. Urbán olyan jelenségeket helyez az előadás homlokterébe, amelyek ma is rányomják bélyegüket az újvidékiek hétköznapjaira, közérzetére. Az előadás fontos része a színészek „civil” beszélgetése arról, hogy mit jelent ma magyarnak lenni Újvidéken.

Urbán Andrást sokan a régió egyik legjobb rendezőjének tartják, ezt támasztja alá számos rendezése Macedóniától Szlovénián át Kolozsvárig több színháznál, az, hogy idén ő volt a szegedi Thealter fesztivál díszvendége, vagy a Szabadkai Népszínház Szerb Társulatánál rendezett Koštana című előadásának sikere a Sterija Játékokon – amelyen a címszereplő, Elor Emina színészi díjban részesült – és a szarajevói nemzetközi színházi fesztiválon.

Az idei év jelentős fesztiváli sikereket hozott a vajdasági magyar színházaknak, művészeknek: az Újvidéki Színház Kokan Mladenović által rendezett Opera ultima című produkciója lett a legjobb előadás a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), a színészzsűri a legjobb férfi alakításért járó elismerést az ebben az előadásban nyújtott teljesítményéért Balázs Áronnak ítélte oda.

A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja idén nemcsak a Neoplanta alkotóinak hozott elismerést, hanem Huszta Dánielnek, az Újvidéki Színház művészének (Terék Anna: Jelentkezzenek a legjobbak) és Vicei Natáliának, a Szabadkai Népszínház színésznőjének (Jarry: Übü király) is.

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a legtöbb elismerést a vajdasági színházi produkcióknak, alkotóknak ítélték oda: a fődíját a Tanyaszínház tavaly bemutatott, Ilja próféta című előadása kapta. Díjban részesült a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Katona József Színház Vörös című közös produkciója, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című produkciójának rendezéséért Táborosi Margaréta, az Újvidéki Színház Patkányok című előadása, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának két színésznője, G. Erdélyi Hermina és Pámer Csilla, az Ilja próféta díszleteiért Boros Viktória, jelmezeiért pedig Janovics Erika.