2024. március 28., csütörtök
Limai klímakonferencia

Kerry: Fogy az idő a tragédia elkerülésére

Szenvedélyes beszédben buzdított az amerikai külügyminiszter minden országot arra az ENSZ perui klímakonferenciáján, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását korlátozó megállapodás sikeréért, mert „fogy az idő a tragédia elkerülésére”. A kiotói szerződés utódjának szánt megállapodás megkötését 2015 végére tervezi az ENSZ 190 tagállama. A 12 napos limai konferencián ennek a megállapodásnak az elemeit próbálják kidolgozni.

John Kerry felszólította a tagállamokat, hogy ne azon vitatkozzanak, ki a felelős a globális felmelegedésért. „Egy nagy fejlett országtól már az is hiba, ha nem áll a cselekvés élére. Viszont a fejlődőknek is tenniük kell, mert az összes káros anyag több mint felét ők bocsátják ki. Ne válasszák a gazdaságfejlesztés olcsó módját, az erősen szennyező szénfelhasználást!” – mondta, emlékeztetve; két évtizede tárgyalnak a globális felmelegedésről, de még mindig a tragédia felé vezető úton járnak.

Úgy vélte, ha most nem ragadják meg az alkalmat, és nem készítenek hatékony klímatervet, akkor azt egy történelmi következményekkel járó, hatalmas közös erkölcsi mulasztásnak ítélik a leendő generációk, és nem bocsátják meg nekik. „Azt fogják kérdezni, hogy lehettünk annyira vakok, elfogultak, tehetetlenek és makacsok, hogy az elsöprő tudományos bizonyítékok ellenére nem cselekedtünk. A legmelegebb 13 év telt el 2000 óta, és az idei lesz minden idők legmelegebbje” – nyomatékosíttta.

Szerinte Washington számára a klímaváltozás elleni küzdelem a legfontosabb célok között van. Bírálta azokat az amerikai tisztségviselőket, akik megkérdőjelezik a tudósok túlnyomó többségének álláspontját, miszerint a klímaváltozás az ember tevékenységének, főleg a fosszilis energiahordozók elégetésének a következménye. Kijelentette, hogy a világon már egyetlen köztisztviselő sem hagyhatja figyelmen kívül a klímaváltozás kérdését, és mindenkinek el kell fogadnia a tiszta energiára való áttérés kötelező voltát.

Míg sokan üdvözölték Kerry személyes elkötelezettségét az ügy mellett, többen Washington szemére vetették, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt. „A világnak már elege van abból, hogy az Egyesült Államok vezető szerepével dicsekszik, miközben tovább olvadnak a gleccserek, erdőtüzek keletkeznek, és emberek halnak meg a klímaváltozás miatt” – jelentette ki Karen Orenstein a Föld Barátai szervezettől.