2024. április 19., péntek

Követhetőbb magánosítási folyamatokat

A tartományi vezetés, a reperezentatív szakszerevezetek, valamint a munkáltatók elégedetlenek, mert a köztársasági kormány nem vonja be őket a vajdasági cégek magánosításába

A tartományi szociális-gazdasági tanács is aktív résztvevője szeretne lenni az érintett vajdasági cégek magánosítási folyamatainak – nyilatkozta tegnap Újvidéken Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár, a tanács által szervezett sajtókonferencián, amelyen a tanács tagjai a tartományi cégek privatizálásával kapcsolatos nézeteiket fejtették ki.

Vasin és a reprezentatív tartományi képviselők által megfogalmazott álláspont szerint az aktív részvétel mellett a tanács azt is követeli, hogy a magánosítási folyamatokat követhessék mind a befektetők, mind a kormány és a privatizációs ügynökség. A tartományi tanács elégedetlenségének is hangot adott, mivel szerinte a köztársasági kormány nem vonja be a magánosításba érdekelt intézményeket, szervezeteket.

A tartományi gazdasági titkár végül elmondta, hogy a fent közölt meglátásaikat és követeléseiket továbbítják a köztársasági illetékeseknek.

– Egyes minisztériumok már jelezték, hogy készek a közös fellépésre az ügyben, a közelmúltban egyeztettünk a gazdasági tárcával – mutatott rá Vasin.

Slavko Novaković, a Munkaadók Uniójának alelnöke is hangsúlyozta, hogy a törvényhozók a jogszabályok megformálásakor és meghozatalakor sokszor nem igazán veszik figyelembe az érdekelt szerveket, amelyeknek sok esetben több pénzük forog az adott területeken.

Mint az alelnök kifejtette, egy tartományi-köztársasági dialógus felállítása a magánosítás vajdasági vonatkozásait tekintve sokkal sikeresebb privatizációs folyamatok lezárását jelentené.

– Nemcsak ebben a tekintetben fontos a közös fellépés, hanem más hasonló törvények meghozatalakor és az előírások hatályba helyezésekor is. A jól kidolgozott és véghezvitt akciókkal lehet csak olyan problémákat megoldani mint a szürkegazdasági tevékenység visszaszorítása – jegyezte meg Novaković.

Tóth Bátori Erzsébet, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (FEÁSZ) tartományi bizottságának elnöke a sajtóhoz intézett nyilatkozatában a bizonyos vajdasági médiumokat sújtó problémákat említette, amelyek a magánosításból eredhetnek.

– Szakszervezetünk médiákkal foglalkozó részlege már többször felhívta a figyelmet arra, hogy egyes, eddig önkormányzati kézben lévő tájékoztatási vállalatokat veszély fenyeget. Félő, hogy a privatizációval, minden garancia ellenére, az új tulajdonos különböző módszerekkel nyomást gyakorolna a szerkesztéspolitikára. Emiatt fogunk figyelni minden ezzel kapcsolatos folyamatra, amelyekről rendszeresen alkotunk majd véleményt – nyilatkozta a FEÁSZ képviselője, aki példaként a Zombori Rádiót említette, ahol a kedvezőtlen magánosítás miatt több probléma is keletkezett.

Tomislav Stajić, a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségének titkára elmondta, hogy fontos bekapcsolódni a fent említett folyamatokba, hiszen 126 tartományi cég és megközelítőleg 11 ezer dolgozó sorsáról van szó. Már csak ezért is kell minél több felet bekapcsolni a magánosításba, hiszen mind a vállalatok, mind az időközben munkaerő-felesleggé vált dolgozók jövőjéről is gondoskodni kell.