2024. április 26., péntek

London nem fizet

Az ellenzék is támogatja a brit kormány azon döntését, hogy nem fizet be az Európai Uniónak 1,67 milliárd fontot (2,1 milliárd eurót). Brüsszel – egy felülvizsgálati elszámolás alapján – nemrég fogalmazta meg a követelést, ami Londont már a múlt héten éktelen haragra gerjesztette. A követelt összeg ugyanis eléri a kötelező éves brit uniós költségvetési hozzájárulás húsz százalékát.

David Cameron miniszterelnök és sok politikustársa azóta többször bírálta az EU-t a tervezett „harácsért”. Cameron a héten a parlamentben hivatalosan is bejelentette: London nem teljesíti az EU követelését, és nem fizeti be a megszabott határidőre a brüsszeli kasszába a meghatározott összeget. Azt is közölte; „minden lehetséges módon megtámadja” az unió követelését. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője szintén erélyesen kikelt Brüsszel ellen.

Az EU legutóbbi döntése értelmében Nagy-Britanniának december elsejéig azért kell (egyszeri) plusz 2,1 milliárd eurót befizetni a közös kincstárba, mert gazdasága az elmúlt évtizedben a vártnál jobban teljesített. London egyébként hosszú idő óta az unió egyik legtöbbet befizető tagországa. Nagy-Britannián kívül Brüsszel plusz pénzt követel még Hollandiától, Olaszországtól és más tagállamoktól is. Brit (kormány)politikusok úgy vélik, hogy az unió tízéves visszamenőleges pótbefizetésre akarja kötelezni hazájukat, miközben mások, így Franciaország és Németország pénzt kapnak vissza Brüsszeltől.

A brit–EU viszonyt régóta feszült. Londonnak már jó ideje több kérdést illetően komoly vitában áll Brüsszellel. A veszélyes konfrontációhoz vezető vitatott kérdések közé tartozik a munkaerő szabad áramlása is, amely az unió egyik alapelvének számít. A brit kormány korlátozná ezt az alapjogot. Állítólag évi százezer alá csökkentené az unióból (munkavállalási céllal) érkező – elsősorban kelet-európai – bevándorlók számát. Az EU elutasítja az ötletet, hallani sem akar arról, hisz az gyakorlatilag a mozgásszabadság korlátozását jelentené.

A legújabb vita felerősítette az EU-ellenes tábort a szigetországban, ahol jövőre parlamenti választást tartanak. Cameron tavaly óta már többször jelezte, pártja győzelme esetén két éven belül, vagyis 2017 végéig népszavazást ír ki Nagy-Britannia uniós tagságáról. Daniel Hannan a miniszterelnök konzervatív pártjának európai parlamenti képviselője szerint a legújabb perlekedés Brüsszellel a szigetországi euroszkeptikusok malmára hajtja a vizet. Szerinte már kampányolni sem kell a kiválásért, megteszi ezt Brüsszel a hatalmas összegű pótlólagos befizetés követelésével. Hannan úgy véli: az EU (jelenleg) sokkal többet tesz a brit kiválásért, mint az euroszkeptikus képviselők együttvéve.