2024. április 27., szombat

Kameruni falvakat ostromolt a Boko Haram

A főként Nigériában „működő” Boko Haram tagjai három alkalommal is behatoltak Kamerun területére, a kameruni hadseregnek azonban sikerült visszaverni a támadásokat, és eközben a katonák a csoport harminckilenc tagjával végeztek – közölte tegnap a kameruni védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a szélsőséges iszlamista szervezet pénteken támadt a Kamerun északi részén fekvő, Nigériával határos területen található Glavi falura, ahol tagjai megöltek négy nigériai menekültet és megsebesítettek egy kameruni civilt. Ezután a kameruni hadsereg ellentámadást indított, és sikerült kiűzniük a településről a fegyvereseket, akiket egészen a nigériai határig üldöztek. A pénteki támadásban a Boko Haram tizenkét tagja meghalt. Ezzel párhuzamosan a terrorcsoport két másik észak-kameruni településre is rátámadt. Kolofata és Amsidé falvakban is fegyverrel lépett fel a Boko Haram ellen a kameruni katonaság, és itt ugyancsak sikerült visszaverni a szervezet által, nehézfegyverekkel indított támadást. Az akcióban huszonhét terrorista vesztette életét.

A Boko Haram néhány hónappal ezelőtt fokozta fegyveres támadásait a szomszédos Kamerun északi részén, erre válaszul a kameruni vezetés megerősítette katonai jelenlétét a térségben. Paul Biya, az afrikai ország köztársasági elnöke korábban a terrorcsoport „teljes felszámolását” ígérte.