2024. április 16., kedd

A vendégmunkásoktól 1,27 milliárd euró, külföldi beruházásból feleannyi

A Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) adatai szerint az országba az év első hat hónapjában kétszer annyi deviza folyt be a vendégmunkások pénzutalványaiból, mint a külföldi befektetésekből.

Az év első felében a külföldről érkezett pénzutalványok összege 1,27 milliárd eurót tett ki, a külföldi közvetlen beruházások (FDI) összege pedig mindössze 539,8 millió euróra rúgott a januártól június végéig terjedő időszakban.

Az SZNB adatai szerint 2007-től 2013-ig a külföldön dolgozók átutalásaiból összesen 19,55 milliárd euró deviza folyt be az országba, legtöbb a legutóbbi világgazdasági válság idején, 2009-ben, amikor 3,24 milliárd eurót küldtek át itt élő hozzátartozóiknak vendégmunkásaink.

Ljubomir Madžar gazdasági szakértő szerint a két devizabevétel közötti jelenlegi viszony tipikusnak mondható, hiszen az utalványok feladása nem kötődik különösebb gazdasági feltételekhez, mint amilyenek a beruházásokat ösztönző kedvező üzleti feltételek.

– Ahhoz, hogy növekedjen a befektetések száma, megfelelő gazdasági körülményeket kell szavatolni. Hasonló okok miatt lépett ki a szerbiai üzleti világból Michael Kirby amerikai nagykövet testvére is, hiszen az országban olyan feltételek uralkodnak, amelyek nem felelnek meg sem a külföldi, sem a hazai tőkének. A pénzutalványokat illetően arról van szó, hogy a külföldön dolgozó, jobban kereső szerbiai polgárok pénzt küldenek rosszabb életkörülmények között élő rokonaiknak. Ez teljesen más folyamat, más motivációval – mutatott rá a szakember.

Az átutalásokból befolyó pénz az év első hat hónapjában 10,3 százalékkal csökkent a tavalyi adatokhoz képest az említett periódusban (akkor 1,42 milliárd euró volt), ennek ellenére, mint az SZNB illetékesei állítják, ez a bankokon keresztül beáramló pénz továbbra is stabil devizabevételnek számít.

Az SZNB további adatai arról árulkodnak, hogy összegszerűen a vendégmunkások pénzátutalásainak harminc százaléka Németországból érkezett, a sorban őt követi Ausztria tizenhat százalékkal, míg a harmadik helyen Svájc áll tizenkét százalékkal. Az elmúlt időszakban a Franciaországból küldött pénzutalványok száma is növekedett.

Szerbia számára a vendégmunkások pénzátutalásai rendkívül jelentős devizaforrást jelentenek, mivel ebből az ország fedezni tudja az évi devizakereslet 9-10 százalékát.