2024. április 26., péntek

A maláj gép roncsainál vizsgálódnak a szakértők

Kelepcébe került egy deszantos menetoszlop Kelet-Ukrajnában

Sikerült pénteken is eljutnia a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínére a katasztrófa okait vizsgáló és a holttestek után kutató nemzetközi szakértői csoportnak – közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ).

Munkában a szakértők (Fotó: Beta/AP)

Munkában a szakértők (Fotó: Beta/AP)

A Twitteren közzétett tájékoztatás szerint több mint hatvan, köztük holland és ausztrál szakértő érkezett a helyszínre, és azonnal munkához látott.

A csoportnak több napi sikertelen próbálkozás után csütörtökön sikerült először eljutnia a térségbe, ahol két héttel ezelőtt lezuhant az utasszállító. Kijev szerint a szakadárok akadályozták a szakértőket ebben azzal, hogy tűzharcot színleltek a környéken.

A szakértők első számú feladata a július 17-én történt katasztrófa után még a helyszínen maradt holttestek és maradványok, valamint az áldozatok személyes tárgyainak összegyűjtése. Az ausztrál külügyminisztérium úgy véli, hogy még mintegy 80 áldozat holtteste maradhatott a gép lezuhanásának helyszínén.

A kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott úgynevezett kontaktcsoport – amelyben az ukrán és az orosz kormány, a kelet-ukrajnai régiók, valamint az EBESZ képviselteti magát – előző napi minszki megbeszélésén megállapodott abban, hogy a szemben álló felek nem folytatnak harci cselekményeket abban a folyosóban, amelyet a katasztrófa helyszínének megközelítésére jelöltek ki a nemzetközi szakértők számára, és amelynek biztonságosságáról előző nap az EBESZ megfigyelői meggyőződtek.

Tíz deszantos életét vesztette, tizenegy eltűnt, és tizenhárom megsebesült a szakadár fegyveresek rajtaütésszerű támadásában pénteken Kelet-Ukrajnában, annak a helynek a közelében, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj utasszállító repülőgép – közölte az ukrán hadsereg. A híradások arról szóltak, hogy a lázadók Grad-sorozatvetőkből támadtak a deszantos zászlóaljra, és az egység parancsnoka is elesett.

A deszantosok a Donyeck megyei Sahtarszk közelében kerültek kelepcébe, mintegy 25 kilométerre attól a helytől, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj utasszállító.

A hadműveleti parancsnokság azt is közölte pénteken, hogy a fegyveres erők elfoglalták a Donyeck megyei Novij Szvit települést, amely eddig a Moszkva-barát szakadárok kezén volt – jelentette az UNIAN hírügynökség.