2024. március 29., péntek

Kényszerleszállás közben lezuhant Tajvanon egy utasszállító

A balesetnek legalább 47 halálos áldozata és 11 sebesültje van

Viharos időben kényszerleszállás-kísérlet közben lezuhant szerdán a TransAsia tajvani légitársaság utasszállító repülőgépe a Tajvanhoz tartozó Penghu szigetén. Az ATR 72-típusú, turbólégcsavaros, dupla hajtóműves gép helyi idő szerint este 7 óra körül csapódott földbe a Makong nevű, repülőtéren kívüli területen, amikor második alkalommal kísérelte meg a leszállást.   

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

A balesetnek legalább 47 halálos áldozata és 11 sebesültje van. A polgári légi irányítás vezérigazgatója elhibázott kényszerleszállási manővert említett. Közölte, hogy a gép pilótája landoláskor a sűrű eső okozta rossz látási viszonyok miatt átstartolásra kért engedélyt, amit megkapott. Az újbóli leszállási próbálkozás zord időjárási körülmények között (Tajvanon trópusi vihar tombolt) a gép elvesztette a kapcsolatot az irányító toronnyal, amikor 300 láb (91,44 méter) magasan volt. Hszihszi falu területén csapódott a földbe és kigyulladt. A GE 222-es belföldi járat indulási időpontja a déli Kaohsziung városból délután 4 óra volt és 35 perccel később kellett volna megérkeznie a makongi repülőtérre. A gépet az időjárási körülmények miatt késve, 5 óra 42 perckor indították. A 14 éves szolgálati idővel rendelkező repülőgépen 58-an tartózkodtak, 54 utas és 4 fős személyzet.

A TransAsia légitársaság flottájában 23 gép repül. Ezek túlnyomóan helyi járatokon közlekednek, de repülnek Japánba, Thaiföldre és Kambodzsába is.

Nyitókép: (Fotó: Beta/AP)