2024. április 26., péntek

A legtöbb EU-országnak elege van Londonból

Az EU-tagállamok zömének elege van abból a hozzáállásból, amelyet a brit kormány tanúsít Jean-Claude Juncker ügyében – írta a szerdai Financial Times kommentárrovatában a Der Spiegel című német hírmagazin berlini irodavezetője. Nikolaus Blome szerint az európai parlamenti választások után az uniós tagországok többsége szilárdan felsorakozott a néppárti Juncker mögött, mivel annak az EP-frakciónak a jelöltjét akarják az Európai Bizottság elnöki tisztségében látni, amelyik a legtöbb voksot kapta, és csak beiktatása után akarnak tárgyalni az új bizottsági elnök következő öt évre szóló programjáról.

David Cameron brit miniszterelnöknek – aki határozottan ellenzi a „föderalistának” tartott luxemburgi politikus jelölését – jogában áll ezt fordítva gondolni, és olyan jelöltet előnyben részesíteni, aki hozzá hasonlóan gyanakvással viseltet az unió intézményei iránt. Ebben az esetben azonban lehetséges, hogy Cameron nem értette meg teljesen a kialakult helyzetet – fogalmaz a szerző, aki szerint a brit kormányfő előtt két lehetőség áll: vagy kompromisszumot köt, vagy belemegy egy minősített többségű voksolásba, amelyből vesztesen kerülhet ki.

Cameronnak tudnia kell, hogy a többség nem fog egyszerűen meghátrálni előtte. Az európai vezetők nem engedhetik meg maguknak, hogy visszalépjenek a demokratikus elvektől, sem azt, hogy figyelmen kívül hagyják az Európai Parlament akaratát. A tagállamok vezetőinek zöme „torkig van” a brit hozzáállással, amely megítélésük szerint zsarolásból áll, és abból, hogy London szemezget az uniós alapelvek közül. Nem fogadják el, hogy Nagy-Britannia vezető szerephez jusson az EU jövőjének felvázolásában, és nem hajlandók magyarázgatni választóiknak, hogy egy EU-szkeptikus ország miért kap lehetőséget mindenki más törekvéseinek aláásására – áll a Spiegel vezető munkatársának cikkében.