2024. április 26., péntek

Jogosítványcsere interneten

A régi, papír alapú jogosítvány online cseréjéhez biometrikus személyi igazolvány szükséges

A belügyminisztérium kedden az E-közigazgatás weboldalán hivatalosan üzembe helyezte a régi, papír alapú járművezetői jogosítványok interneten történő cseréjének rendszerét, jelentette be Vanja Vukić belügyminisztériumi államtitkár. Hozzátette, hogy a polgároknak nem szükséges elmenniük az illetékes ügyosztályokra, hanem az E-közigazgatás (euprava.gov.rs) honlapján igényelhetik a régi, papír alapú jogosítványuk új, műanyag bankkártyaméretű jogosítványra történő cseréjét. Az online csere egyetlen feltétele, hogy a kérelmező biometrikus chippel ellátott személyi igazolvánnyal rendelkezzen és ismerje a hozzá kapott pin kódot. Kiemelte, erre azért van szükség, mert az elektronikus közigazgatási rendszer a biometrikus igazolványban lévő adatokat és fényképet használja fel és a rendszer csak úgy férhet hozzá az igazolványképhez, hogy a felhasználó azt a személyi igazolványhoz kapott pin kóddal jóváhagyja. Az államtitkár ugyanakkor felhívja a polgárok figyelmét, hogy a 65 évnél idősebb személyek és egészségügyi korlátozásokkal rendelkező sofőrök, mint például azok a személyek, akiknek vezetéskor kötelezően szemüveget kell viselniük, nem kérelmezhetik az online jogosítványcserét, hanem továbbra is az illetékes rendőrkapitányságon kell ezt kérvényezniük.

– A kérvény kitöltése és az illetékek befizetése után akár huszonnégy órával a polgárok az illetéses rendőrkapitányságon már át is vehetik az új jogosítványt. A polgárok a honlapon ellenőrizhetik, hogy kész-e az új jogosítványuk, valamint a rendszer e-mailben értesíti a kérvényezőt, hogy átveheti a jogosítványát. A belügyminisztérium a közeljövőben mindent megtesz annak érdekében, hogy a polgárok számára egyszerűbb legyen az ügyintézés – mondta az államtitkár.

Mint megjegyezte, az elektronikus kérvényezés előnye, azonfelül, hogy csak egyszer, a jogosítvány felvételénél kell bemenni a rendőrségre, az, hogy az illetékeket három befizetőlap helyett egyetlen befizetőlapon kell befizetni, így az eljárás olcsóbb is lett.

Az elektronikus rendszer üzembe helyezését a belügyminisztérium közreműködésével a telekommunikációs minisztérium és az államkincstár támogatta. Az államtitkár szerint Szerbia az első ország a régióban, mely bevezette ezt az eljárást, de az Európai Unióban és a világ többi részében is az elsők között van. Hozzátette, hogy a belügyminisztérium a mai napig összesen 14,5 millió biometrikus dokumentumot adott ki, ezek közül az új jogosítványok száma 1,9 millió. A régi, papír alapú jogosítványok a jelen állás szerint 2014 júniusáig érvényesek, a belügyminisztériumnak addig még 1,6 millió jogosítványt kellene lecserélnie.

Ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse az E-közigazgatás szolgáltatásait, először regisztrálnia kell az euprava.gov.rs honlapon. Ezt kétféleképpen teheti meg: amennyiben a biometrikus igazolványa rendelkezik digitális aláírással, akkor miután belehelyezte az igazolványát a kártyaolvasóba, a Digtális aláírással történő bejelentkezés gombra klikkeléssel, amennyiben igazolványa nem rendelkezik digitális aláírással, e-mail címe megadásával, azon keresztüli hitelesítéssel és jelszóválasztással regisztrálhat. A felhasználói profilban a megfelelő menüpont alatt kérvényezhető a jogosítványcsere. Csak azon ügyintézéseket lehet online elvégezni, amelyek mellet a honlapon egy „e” betű található, a dokumentum ikon, a letölthető és kinyomtatható dokumentumokat jelöli. A kérvényező a profiljában kézhez kapja, hogy mennyit, milyen számlára, és milyen címen kell illetéket befizetnie. Az illeték bármelyik postafiókban, vagy bankfiókban, de akár online bankszolgáltatás útján is befizethető. A kérvény azután kerül feldolgozásra, miután az illeték befizetésre került, és ezt az államkincstár leellenőrizte. Miután elkészül a kérelmező új jogosítványa, a rendszer erről e-mailben értesíti a kérelmezőt. Az új jogosítványt a kérelmező a személyi igazolványa felmutatásával és a régi jogosítvány átadásával a lakóhely szerinti illetékes rendőrségen személyesen veheti át.