2024. április 27., szombat

Jubilál a színtévesztő netforradalmár

Samantha Futerman amerikai színésznő egy hasonmásától kapott üzenetet a Facebookon. Azt hitte valaki tréfálkozik vele. Tévedett. Ikertestvére bukkant rá a népszerű közösségi oldalon, akiről nem is tudott. Örökbefogadott gyerek lévén szülei „elfelejtették” tájékoztatni a testvérről, aki Európában, egész pontosan Franciaországban nőtt fel Anais Bordier-ként, jelenleg pedig Nagy-Britanniában tanul.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

Már hosszú ideje vége-hossza nincs az ilyen és hasonló Facebook-történeteknek. Az igazi történet azonban tíz éve kezdődött, amikor a népszerű közösségi oldal világhódító útjára indult. Akkor természetesen még senki nem gondolta, hogy egy évtized elég lesz a fergeteges sikerhez. Arról talán pedig az ötletgazda, Mark Zuckerberg még álmodni sem mert, hogy vállalkozása 2014-re bolygónk legnagyobb technológiai óriásai közé verekszi fel magát, s az ötlete az egész világot megváltoztatja, forradalmasítja a világhálót, és az egymás közti kommunikációt, információterjesztést is alaposan átalakítja.

Ezt a tízéves születésnap tiszteletére megfogalmazott Facebook bejegyzésében maga is elismerte. A múlt héten ünnepelt jubileum alkalmából Zuckerberg azt írta: az induláskor bizony ő sem tudta, hogy a Facebook azzá válik, aminek ma ismeri a világ.

Hogy is gondolhatott volna ilyesmire, hiszen társaival 2004 februárjában ő csak egy egyszerű honlapot indított, amelyet hobbiból szerkesztett, kezdő amerikai egyetemistaként, aki ráadásul színtévesztő, s ezért lett kék az alap, fehérrel „keverve”. Az interneten látogatható oldalt egyetemi hálózatnak szánta (az Egyesült Államok és korunk talán legjobb felsőoktatási intézményében, a Harvardon), amelyen a diákok véleményt mondhatnak erről, arról. A vállalkozás azóta világméretűvé nőtte ki magát.

A szárnyalásnak különös lendületet adott az a változtatás, amelyre 2006-ban került sor. A Facebook addig főként egyetemisták, középiskolások és egyéb, nem oktatási jellegű intézmények számára volt hozzáférhető. 2006 szeptemberétől azonban már a 13 évesnél idősebb, érvényes e-mail címmel rendelkező magánszemély is regisztrálhat az oldalon.

Az ötlet tökéletesen bevált, hiszen a közösségi oldalnak már összesen 1,23 milliárd aktív felhasználója van, s a Google internetes keresőrendszer mögött a második leglátogatottabb honlap. A hatalmas tömeg a Föld internetkapcsolattal rendelkező lakosságának csaknem a felét jelenti. A közösségbe tartozó embereknek a Facebook teljesen megváltoztatta a mindennapjait, némelyeknek pedig teljesen felforgatta az életét.

De nem csak magánszemélyek használják egyre többen, hanem cégek, sőt a politikai és a gazdasági élet szereplői is; ők elsősorban marketinges eszközként. Ilyenformán a közösségi portál a világ fontos politikai, gazdasági és kulturális tényezőjévé vált. A hálózatot folyamatosan fejlesztik, az üzemeltető új szolgáltatásokkal igyekszik megtartani az „ügyfeleket”, akik közül sokan a Facebookot használják a legfontosabb hírforrásként. 

A felhasználók meggyőződése, hogy sohasem volt ilyen könnyű a távolabb élőkkel kapcsolatot teremteni, illetve tartani, mint a Facebookon. A rengeteg információ feldolgozása ugyanakkor egyre több időt vesz el az oldalon lógók életéből, hiszen egyre többet ücsörögnek a számítógép előtt, vagy fürkészik az okostelefonjuk kijelzőjét, hogy semmiről se maradjanak le. A belépéshez már százmilliók használnak mobileszközt.

Naponta csaknem 4,75 milliárd információt osztanak meg ismerőseikkel a felhasználók, átlagosan 350 millió képet töltenek fel, és 4,5 milliárd „like” születik, azaz ennyiszer nyomják meg a tetszik gombot.

Sok országban a Facebook a kedvenc közösségi portál. A legtöbben az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában, Indonéziában és Mexikóban veszik igénybe a szolgáltatásait.

Kivétel is akad azért. Oroszországban egy helyi szereplő, a V kontakte uralja a piacot, az 1,35 milliárd lakosú Kínában viszont a hatóságok erősen korlátozzák, cenzúrázzák a használatát. Mindazonáltal a Facebooknak ebben az országban is közel kilencven millió felhasználója van.

Egy felmérés kimutatta: az oldalt gyakrabban használók kiegyensúlyozottabbak, és boldogabban élnek, mint a kívülállók. Ez az adat azonban csalóka, hisz egy amerikai ügyvédi szervezet szerint a válóperes ügyek nyolcvan százaléka összefüggésbe hozható a Facebookkal.

Mindez azonban nem befolyásolja az oldal jelentőségét, hírnevét. A cég szédületes üzleti sikereket ét el. Folyamatosan növekszik, miközben a társaság nyeresége és részvényeinek árfolyama emelkedik. A jelenleg 65 dollár körüli részvényárfolyam alapján a cég értéke már megközelíti a 135 milliárd dollárt.

Az alapítóatya Zuckerberg sem panaszkodhat. Magánvagyona az utóbbi tíz évben 24 milliárd dollárra nőtt, amivel a világ 26. leggazdagabb emberének számít.

Az amerikai netes fejedelem, Zuckerberg tíz év után is meghatározó személyiség a vállalat életében, arculatának alakításában és üzletpolitikájában. A hegyekben álló milliárdok ellenére azonban neki és cégének is megvan a maga problémája, sőt komoly kihívás, illetve bizonytalanság előtt állnak.

A nagy dilemma egy rövid kérdésben foglalható össze: „Hogyan tudják fenntartani a növekedést?”. Zuckerberget az is egyre jobban izgatja, hogy mi lesz a vállalkozásával a következő tíz évben.

Talán nem véletlenül, hiszen – jóllehet a Facebook teljes fényében ragyog – sokan máris kételyeiket hangoztatják a cég jövőjével kapcsolatban. Szakértők szerint a szélsebes növekedés nem tarthat örökké, s az is valós veszély, hogy idővel csillapodik a felhasználók lelkesedése. Az aktív felhasználók már egy ideje egyébként is fáradtnak tűnnek. A tavalyi adatok legalábbis erre utalnak: 2013-ban ugyanis már lényegesen kevesebben látogatták meg naponta az oldalt, mint az előző évben.

Több elemző ugyanakkor aggasztóbb folyamatokra is figyelmeztet. Ezek közül a legveszélyesebbnek az tűnik, hogy a fiatalok kezdenek eltávolodni a Facebook szolgáltatásaitól, és inkább valamelyik versenytárshoz pártolnak.

Bár a Facebook-használat a tizenévesek körében 2011 óta a negyedével visszaesett, az amerikai tinédzserek többsége még így is naponta használja a közösségi oldalt. Ámde a képek, rajzok, szövegek és rövid videók megosztására mindössze bő két éve használt Snapchat közösségi mobilalkalmazás már tavaly nyáron utolérte a Facebookot, és azóta is folyamatosan növeli forgalmát, kizárólag a tizenévesek és huszonévesek lázas érdeklődésének köszönhetően. Az amerikai tinédzserek körében alighanem már népszerűbb is a Facebooknál.

A Snapchat nagyon egyszerűen kezelhető, s néhány kutatás szerint már több fotót töltenek fel az oldalra, mint a Facebookra. Két legnagyobb előnye a gyorsaság, és az üzenetek automatikus törlése nem sokkal azok megtekintése után. (Ha a címzett akarja, persze meg is tarthatja az üzeneteket.) A törlési funkció különösen fontos, hiszen a felhasználók így felelősség nélkül, akármiről küldhetnek egymásnak (pl. szex és pikáns tartalmú) képeket, videókat.

Nemrég az amerikai Princeton Egyetem végzett egy kutatást, amelyből kiderül: a közösségi őrület szép lassan lenyugszik. Emiatt viszont a Facebook 2017-ig elveszíti felhasználóinak nyolcvan százalékát.

A megjósolt hanyatlás azonban még odébb van, de az biztos, hogy a cég következő tíz éve sok bizonytalanságot és kérdőjelet rejteget. A tízéves születésnap alkalmából készült bejegyzésében Zuckerberg sem titkolja, hogy az elmúlt időszakhoz képest sokkal jobban izgatja a következő tíz esztendő.