2024. április 26., péntek
THAIFÖLDI ZAVARGÁSOK

Meghirdették „az ítélet napját”

A parlament feloszlatása után is folytatódtak a tüntetések

Mintegy százezer tüntető lepte el Bangkok utcáit hétfőn, miután a thaiföldi kormányellenes megmozdulások szervezői bejelentették, hogy nem elégszenek meg a parlament feloszlatásával, és meghirdették „az ítélet napját”.

Kormányellenes tüntetők ünnepelnek Bangkokban, miután sikerült elmozdítaniuk a parlamentet és Sinavatra elnök irodáját „védő” betonbarikádokat (Fotó: Beta/AP)

Kormányellenes tüntetők ünnepelnek Bangkokban, miután sikerült elmozdítaniuk a parlamentet és Sinavatra elnök irodáját „védő” betonbarikádokat (Fotó: Beta/AP)

„A mozgalom folytatja a harcot. A célunk az, hogy felszámoljuk a Thakszin-rezsimet. Annak ellenére, hogy feloszlatták a parlamentet, és előrehozott választások lesznek, a Thakszin-rezsim a helyén maradt” – mondta Szuthep Thaugszuban, a tüntetések vezetője, Thakszin Sinavatrára, Jinglak Sinavatra miniszterelnök bátyjára utalva.

Az ellenzéki Demokrata Párt híveiből álló demonstrálók azért akarják megdönteni a 2011-ben demokratikusan megválasztott kormányt, mert az szerintük a 2006-ban a hadsereg által megdöntött, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin irányítása alatt áll.

A százezres tömeg hétfőn a miniszterelnöki hivatal elé vonult. A demonstrálók – akik az előző két hétben számos kormányépületet foglaltak el hosszabb-rövidebb időre – azt hangoztatták, hogy végleg leszámolnak a Thakszin-rezsimmel. A rendőrség azt ígérte, hogy nem fog erőszakosan fellépni, s az elmúlt 80 évben 18 puccsot végrehajtó hadsereg azt közölte, hogy nem avatkozik be.

Jinglak a november vége óta tartó, öt halálos áldozatot követelő megmozdulások miatt hétfőn feloszlatta a parlament alsóházát. Az alkotmány szerint emiatt 45-60 napon belül előrehozott választásokat kell tartani, ám az egyelőre kérdéses, hogy a Demokrata Párt – amelynek képviselői már vasárnap lemondtak parlamenti mandátumaikról – részt vesz-e a voksoláson.

A tüntetések vezetői egyáltalán nem akarnak választásokat, úgy vélik, hogy azok a jelenlegi szabályok miatt könnyen manipulálhatók. Ehelyett egy nem választott „népi tanácsot” akarnak felállítani a kormány helyett, amely „a nemzet bölcseiből” állna.

Elemzők szerint a Demokrata Párt – amely 1992 óta nem nyert választást – szinte biztosan veszítene egy voksoláson, mivel az országban többségben lévő vidéki szegény rétegek kitartanak az érdekeiket képviselő – bírálói szerint populista – Thakszin és politikai szövetségesei mellett. Az emigrációja ellenére befolyásos Thakszint támogató „vörös ingesek” és a jórészt középosztálybeli, rojalista „sárga ingesek” között csaknem egy évtizede folyik erőszaktól sem mentes küzdelem a hatalomért Thaiföldön.

A kormányzó Puea Thai párt hétfőn közölte, hogy Jinglak Sinavatra mindenképpen indul az előrehozott választásokon, amelyek pontos dátumát még nem írták ki. Szakértők arra emlékeztettek, hogy 2006-ban Thakszin is előrehozott választások kiírásával próbálta menteni a bőrét a kormánya ellen folyó tiltakozások elől, de a Demokrata Párt bojkottálta a voksolást, Thakszint pedig öt hónappal később a hadsereg buktatta meg.