2024. április 26., péntek

Bácsgyulafalva 130 éves

Tegnap búcsú volt a faluban

A Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban kezdődött az idei búcsú, a világi része pedig a falu központjában folytatódott. A Magyarok Nagyasszonya tiszteletére tartott ünnep minden esztendőben sok olyan falubelit hazavonz, aki már máshol igyekszik megélhetést teremteni családjának. A porták ilyenkor benépesülnek, eljönnek a rokonok és a barátok.

A Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom búcsú napján (Fotó: Fekete J. József)

A Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom búcsú napján (Fotó: Fekete J. József)

Ugyanakkor Bácsgyulafalva, vagyis Telecska hamarosan, október utolsó hétvégéjén kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg a település 130 évvel ezelőtti parcellázásáról, földterületeinek felosztásáról, vagyis az első telepesek megérkezéséről, amit karóünnepként tartanak nyilván a településen.

Október 26-án 15 órakor a temetőben koszorúzást tartanak a telepítő, az első helyi ,,bíró”, Sipos György és az első magyar telepesekkel Szajánból érkező tanító, Nagy József sírjánál. Ezt kiállítás követi, a magyarországi, csátaljai díszítőművész-szakkör és a bácsgyulafalvi Pünkösdi Rózsa kézimunkacsoport közös bemutatkozása. 17 órakor hálaadó szentmisét mutatnak be a Magyarok Nagyasszonya templomban. A művelődési műsor 18 órakor kezdődik a művelődési házban. Vendégszereplőként fellép a csátaljai Népdalkör, a tápai Hagyományőrző Egyesület és a kartali Nefelejcs népzenei együttes.

Másnap, 27-én könyvbemutatóra kerül sor. Dr. Lábadi KárolyDohányos falu címmel foglalta össze Bácsgyulafalva történetét, a dohánytermesztés hagyományát és szókincsét, népdalait. A CD-melléklettel megjelenő kiadvány gondozója a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A szerzővel Fekete J. József irodalmár beszélget.

A hónap utolsó hétvégéjén minden érdeklődőt szeretettel várnak Gyulafalva ünnepére.