2024. április 19., péntek

Amikor háromszázötven magyar fiatal sereglik össze a világ több tájáról

A szabadkai Szalagfűző énekcsoport Gárdonyi Géza dédunokájának énekelt – A csantavéri Mendicus tamburazenekara Kárpátaljára és Brazíliába készül

Rengeteg hozadéka van annak, ha a világ minden tájáról összesereglett 350 magyar fiatal együtt tölt egy hetet. Nem csupán a barátságok maradnak meg, nemcsak a közösségi oldalakon való kapcsolattartást jelenti ez, hanem – főképp ha néptáncosokról, népzenészekről, énekegyüttesekről van szó – a kölcsönös meghívásokat is a fellépésekre.

A szabadkai Népkör Szalagfűző énekcsoportja és a csantavéri Mendicus Művészeti Központ tamburazenekara képviselte a közelmúltban Vajdaságot a Vendégségben Magyarországon elnevezésű rendezvénysorozaton, amelyet a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. rendezett meg. A találkozó egyes eseményei az idén Budapest és Gödöllő mellett Székesfehérváron is zajlottak.

– Nemcsak a Kárpát-medence magyar fiataljai voltak jelen, hanem Dél-Amerikából, Észak-Amerikából, Európa számos országából – Dániától Görögországig – is érkeztek néptáncosok, népzenészek, népdalénekesek – mesélte Rumenyákovity Melinda, a szabadkai Szalagfűző énekcsoport vezetője. Az egy hét alatt több fellépésük is volt, és a szervezőktől már előre egy külön feladatot is kaptak: mivel az idén Gárdonyi-emlékév van, felkérték őket, hogy vagy népzenei dallamokra, vagy saját dallamokra zenésítsenek meg egy Gárdonyi-verset vagy mesét. Választásuk A nyúl és a kutya című mesére esett, és az a megtiszteltetés érte őket, hogy elénekelhették Gárdonyi dédunokájának a Gödöllői kastélyban.

– Tamburazenekarunknak az a megtisztelő feladat jutott, hogy mi fogadhattuk az összes külhoni vendéget és a magyarországi protokolláris vendégeket egy 40-45 perces tamburazene-összeállítással – hallottuk Vörös Róberttól. Felléptek Gödöllőn, Székesfehérváron és a budai várban is, a Mesterségek Ünnepén. Összebarátkoztak a kárpátaljai Gyöngyösbokréta néptánccsoporttal, megtanulták egyik műsorszámukat, és fellépésükkor ők kísérték őket. Sőt, egy hét múlva, szeptember 21-én lesz náluk a 21. Kárpátaljai Folklórfesztivál, és erre is meghívást kapott a csantavéri tamburazenekar. Az argentin csoporttal is megbarátkoztak, meghívták őket a jövőre a Brazíliában, Sao Paulóban megrendezendő 12. Dél-amerikai Magyar Néptáncfesztiválra, Vörös Róbert most azon ügyködik, hogy a zenekarnak sikerüljön eljutnia a nagyszabású rendezvényre. A korábbi Vendégségben Magyarországon rendezvénysorozaton való részvételüknek és az ott kötött barátságoknak köszönhetően jártak már a horvátországi Vörösmarton, Pélmonostoron, illetve az erdélyi Dicsőszentmártonban, a Kökényes néptáncegyüttesnél.

Rumenyákovity Melinda is arról számolt be, hogy a Szalagfűző tagjai folyamatosan tartják a kapcsolatot a találkozón megismert különböző együttesekkel, javában tervezgetik, hogy hol találkozhatnak, milyen alkalmakkor léphetnek fel ismét közösen.

– Nagyon érdekes volt, mert megismerhettük a messziről jött fiatalokat, mi folyamatosan az uruguay-i csoporttal utaztunk együtt, akik nehézkesen beszélik a magyar nyelvet, néha kézzel-lábbal magyaráztunk, de nagyon jókat beszélgettünk. Nem csak fellépések voltak, hanem például a székesfehérvári polgármester is fogadott bennünket, és a szervezők a budapesti Dagályfürdőbe is elvitték a 350 fiatalt. Itt csapatversenyeket szerveztek számukra, például kötélhúzó bajnokságot, különböző vízi versenyeket, szépségversenyt. Ezenkívül más érdekes szabadidős programra is jutott idő. A gödöllői Szent István-kollégiumban szállásoltak el bennünket, mind a szervezők, mind a kollégium vezetői nagyon jó, figyelmes vendéglátók voltak – hallottuk Melindától.