2024. április 24., szerda

Ingyenessé vált a kamaszlányoknak a fogamzásgátló Franciaországban

Ingyenessé vált a fogamzásgátló tabletta a 15 és 18 év közötti kiskorú lányoknak hétfőn Franciaországban.

Az ügynevezett első és második generációs fogamzásgátlók ingyenessé tételével a francia egészségügyi minisztérium célja csökkenteni a művi terhesség-megszakítások számát, amely a 15 és 18 év közötti lányok körében jelenleg eléri az évi 12 ezret. A kamaszlányok ezért ezentúl egy orvosi vizsgálatot követően recepttel és a szüleik társadalombiztosítási kártyájának bemutatásával, ingyen válthatják ki a tablettát bármely gyógyszertárban.

Miután a nyolcvanas években forgalomba került harmadik és negyedik generációs tablettákról az év elején az egészségügyi hatóságok megállapították, hogy azok trombózisveszélye kétszer akkora, mint a második generációsoké, az újabb tablettákra nem vonatkozik az ingyenesség, s azoktól a teljes támogatást megvonta a társadalombiztosítás.

Francois Hollande államfő tavalyi elnökválasztási kampányának egyik fő ígérete volt a magas színvonalú és ingyenes fogamzásgátlás biztosítása a kiskorúak számára. A francia parlament 2012 őszén a társadalombiztosítási törvény részeként megszavazta az intézkedést.

A fogamzásgátló tablettákra Franciaországban eddig 65 százalékos társadalombiztosítási támogatás volt érvényben. Az egészségügyi minisztérium szerint a 15 és 18 év közötti lányok egy jelentős része azonban azért nem élt eddig vele, mert számukra jelentős kiadást jelentett az évi 40-60 euró a tablettákra. A kiskorúak számára a családtervezési központokban eddig is felírhattak ingyenesen fogamzásgátlót, de ilyen intézmény csak néhány nagyobb városban található. Ezentúl minden kamaszlány ingyenesen hozzájuthat a fogamzásgátlóhoz bármely gyógyszertárban, ha előtte részt vett egy orvosi vizsgálaton, s bemutatja az ott felírt receptet szülei társadalombiztosítási kártyájával együtt.

A kiskorúak számára felírt fogamzásgátlók 65 százalékos támogatása 2011-ben 6 millió euróba került az államnak. A kormány becslése szerint a 100 százalékos támogatás további 5 millió eurós kiadást jelent.

Szintén április 1-jétől a művi terhesség-megszakítás minden nő számára ingyenessé vált Franciaországban. Eddig ugyanis csak a 15 és 18 év közötti lányok számára volt ingyenes az abortusz, a nagykorú nőknek a társadalombiztosítás csak 70 százalékát fizette ki a költségeknek.

A kormány hétfőn a nyugdíjak és a családi segélyek összegét is megemelte az inflációnak megfelelő 1,3 százalékkal. A magánpénztárak által kifizetett kiegészítő nyugdíjak azonban idén először nem követték az áremelkedést, az összegük csak 0,5-0,8 százalékkal nő, ami ellen a szakszervezetek tiltakoztak.

A kormány kérésére és az illetékes hatóság, az energiaszabályozó bizottság (CRE) jóváhagyásával a GDF Suez energiaszolgáltató 0,6 százalékkal csökkentette hétfőtől a lakossági gáz árát. Ez a harmadik árcsökkentés idén Franciaországban: február 1-én 0,5, március 1-én 0,3 százalékkal csökkent a gázár. Azt megelőzően viszont január 1-én 2,4 százalékos áremelkedéssel indult az idei év.