2024. április 26., péntek

A jóság hírnöke

Egy teherautónyi svájci adomány érkezett a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézménybe


A bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézmény dolgozóinak és ápoltjainak életét jelentősen meghatározza az a gazdag svájci adomány, amelyhez egy Újvidékről származó úr jóvoltából jutottak hozzá a napokban. A korszerű, nagyobbrészt egészségügyi eszközöket tartalmazó adományhoz az újvidéki Medicinski Depo egészségügyi eszközöket forgalmazó vállalat közbenjárásával jutottak hozzá. Az egészségügyi vállalat 1990-től létezik mint magánvállalat, és a több mint két évtizedes működése során olyan vajdasági egészségügyi intézményekkel működött együtt, mint amilyen az Otthon is.

– Az idők folyamán szembesültünk azokkal a problémákkal, amelyekkel az effajta létesítmények küzdenek, és megpróbáltunk többet tenni a puszta együttműködésnél, amire kiváló példa volt a svájci donáció – nyilatkozta az adomány átadást követően Jelena Penov, a Medicinski Depo igazgatónője.
A kapcsolatfelvételt az adományozó férfival az egészségügyi vállalat értékesítője, Varga Árpád tette lehetővé, aki elmondta, hogy külföldön megszokott, hogy hatévente cserélik az egészségügyi intézmények eszközeiket, felszereléseiket, amelyek szinte jobb állapotban vannak, mint a hazánkban lévő intézetekben.
Az Otthon igazgatónője, Sztánkó Zsuzsanna kiemelte, hogy a külföldi adomány célhoz jutásának problémáját az adminisztrációs teendők mellett a szállítási költség előteremtése jelentette. A költségek terhét végül a bácskossuthfalvi helyi közösség és Topolya község vállalta magára.
– Nagyon boldog nap volt számunkra, amikor megérkezett az adomány, hiszen olyan eszközökkel gazdagodott intézményünk, amelyekhez még sohasem volt szerencsénk. A donáció tartalmazott mobilkádat, járást segítő készülékeket, tolókocsit, új ruhákat, ágyneműket, matracokat, szekrényeket, asztalokat és még számos egyéb eszközt, ami az intézményünkben biztosan szerephez jut majd. Az adományozó küldött munkaruhát is, amit évek óta nem tudtunk biztosítani munkásainknak – tette hozzá Sztánkó.
Az adományozó még számos értékes eszközt kínált fel az Otthon számára, azonban az intézmény minden egyes útért 2000 euró szállítási költséget kell hogy biztosítson. Ezt saját erőből képtelenek finanszírozni, ezért donátorok segítségét várják.