2024. április 16., kedd
LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK, D CSOPORT

Böde értékes pontot mentett Isztambulban

Rendkívül sokat érhet még a magyar válogatott számára az az egy pont, amelyet Isztambulban szereztek meg Egervári Sándor szövetségi kapitány kiválasztottjai a Törökország elleni világbajnoki selejtező mérkőzésen. Az első félidőben nem született gól, a második félidőben előbb Burak Yilmaz szerzett vezetést a török csapatnak, ám nyolc perccel később Böde Dániel egy szemfüles góllal egyenlített.

A török válogatott a Magyarország elleni találkozó előtti 10 hazai meccséből csak 4-et nyert meg, 5-ször viszont kikapott, ami jó előjelnek számított az isztambuli mérkőzés előtt. Az sem a törökök mellett szólt, hogy a tavaly októberi, budapesti találkozón a magyar együttes 3:1-es győzelmet aratott ellenük.

Az első félidő legnagyobb helyzete most is a magyar csapat előtt adódott, a 24. percben egy szabadrúgás után Vanczák Vilmos fejesénél védett nagyot Kivrak, majd ismét a magyar védő próbálkozott, lövése a felső lécről pattant a mezőnybe. Ez a helyzet után egyre inkább a hazai csapat került fölénybe, jó néhányszor kellett a védelemnek és Király Gábornak is mentenie, többször pedig a szerencse is a magyar csapat mellé pártolt, így sikerült 0:0-val menni a szünetre.

A második játékrészre felengedett kicsit a török mezőnyfölény, viszont a 63. percben nem sikerült megállítani Burak Yilmazt, aki egy szabadrúgás után közelről a magyar kapuba fejelt. Nem kellett azonban sokat várni a válaszra, a Hajnal Tamás helyére érkező Böde Dániel egy kapu előtt megpattanó labdára lecsapott, és védhetetlenül a hálóba vágta. Az egyenlítés után már nem akadtak nagy helyzetek, a magyar csapat megtartotta a döntetlen eredményt, így továbbra is második a D csoport táblázatán, és egy esetleges romániai pontszerzéssel nagyon közel kerülhet a világbajnoki pótselejtezőhöz.

Egervári Sándor elégedett az egy ponttal, a mérkőzés után az m1-nek adott telefonnyilatkozatában azt sajnálta, hogy nem sikerült tovább megtartaniuk a labdát tanítványainak: „Ismerve a körülményeket, azt, hogy egy katlanban, egy küzdelmes meccsen értük el ezt az eredményt, elégedettek lehetünk. Tartósan nem tudtuk megtartani a labdát, nagyon agresszívek voltak a törökök, és néha úgy éreztem, hogy a játékvezető is inkább a közönséget próbálta kiszolgálni az ítéleteivel” – mondta a szövetségi kapitány, majd hozzátette, hogy szerinte ezzel a döntetlennel a törökökkel folytatott versenyben előnybe került a magyar csapat, de az őszi négy vébéselejtezőből rendkívül fontos lesz a Romániában és Hollandiában rendezendő meccs. A csereként egyenlítő gólt szerző Böde Dánielről így nyilatkozott: „Ha tudtam volna, hogy gólt lő, akkor a kezdőbe nevezem. Nagy akarattal ment fel, jól játszott, és ki is verekedte magának a gólt.”

A mérkőzés jegyzőkönyve: Törökország–Magyarország 1:1 (0:0)

Isztambul, Şükrü Saracoğlu Stadion, 43 000 néző, vezette: Milorad Mažić (Szerbia). Góllövők: Yilmaz a 63., ill. Böde a 71. percben.

Törökország: Kivrak, Gönül, Kaldirim, Kaya, Irtegün, Şahin (Koyunlu, 89.), Turan, Inan, Potuk (Altintop, 70.), Yilmaz, Bulut (Erdinç, 80.).

Magyarország: Király, Vanczák, Mészáros, Korcsmár (Guzmics, 46.), Kádár, Hajnal (Böde, 68.), Koman, Dzsudzsák, Pintér, Varga, Szalai (Elek, 78.).

A csoport másik meccsén: Észtország–Andorra 2:0, a Hollandia–Románia mérkőzés lapzárta után ért véget. A sorrend: 1. Hollandia (–1) 15, 2. Magyarország 11, 3. Románia (–1) 10, 4. Törökország 6 (6:6), 5. Észtország 6 (3:9), 6. Andorra 0 pont.