2024. április 24., szerda

Jól gazdálkodott a kúlai Népkör

Ismét Goga Zsolt az elnök, Valka Károly pedig az alelnök

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ a második legrégibb művelődési egyesület Vajdaságban, a szabadkai Népkör után. Alakuló közgyűlését 1868. február 2-án tartották meg Szakácsy Sándor plébános kezdeményezésére. Ő ismertette a jelenlevőkkel (mintegy 30 emberrel) a Népkör megalakulásának fontosságát, jelentőségét.

Azóta sok-sok év telt el, a tagság egyre bővül, jelenleg 650 család a tagja, és a szakvezetés széles körű munkát folytat, mindennek eredményéről a vasárnap megtartott évi közgyűlésen is tanúi lehettünk. Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd megköszönte a vezetőség, a szakcsoportok és a tagok tavalyi munkáját, eredményeit, sikereit. Ki kell emelni, hogy a Népkör tavaly augusztus 20-án megkapta a Külhoni Magyarságért Díjat, amelyet akkor a Népkör nevében Valka Károly, a központ alelnöke vett át személyesen Budapesten Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettestől, valamint Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkártól. A díjátadáskor elhangzott, hogy a Népkör számára eddig és ezután is alapvető fontosságú feladat a hagyományok és a nemzeti identitás megőrzése.

Lázár Béla titkár szólt a szakcsoportok munkájáról, a szemlékről, a díjakról.

Tizenhárom szakcsoport létezik a Népkörön belül, négy tánccsoport, három énekkar, egy színjátszó, két kézimunka-, két kézműves-, egy irodalmi csoport, amelyek természetesen a gyermek- és felnőttcsoportokat is magukban foglalják. Részt vettek a községi és körzeti szemléken, állandó részvevői a nyári táboroknak is. A szakcsoportok felléptek a Durindón, a Gyöngyösbokrétán, a Kőketáncon, a KMV-n, a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóján, majd a Kóruspódiumon, megjelentek a Szent Istvan-napi rendezvényen, Erdődön és Kalocsán is vendégszerepeltek. A kézműves- és kézimunka-szakcsoportok jelen voltak a MIRK-en és a Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításán. Számos elismeréssel tértek haza.

Fenyvesi Jung Mária beszámolt elmúlt évi pénzügyi tervéről és megvalósításáról, mindezt az ülés folytatásában elfogadta a tagság. 2012-ben 2 700 000 dinárnyi kiadása volt az egyesületnek, és 3 200 000 dináros bevétele, így az előző esztendőkhöz képest a tavalyit is sikeresen zárták.

Tavaly egyebek mellett ötödik alkalommal szervezte meg a Népkör a birkapaprikás-főző versenyt; 41 bográcsban rotyogott az ízletes étel. A rendezvényt alkalmi művelődési műsor is kísérte. Emellett helyszínt adott még különböző alkalmi rendezvényeknek is: hagyományos táncmulatságoknak, karácsonyi és húsvéti programoknak, kézimunka-kiállításoknak, élőújságnak. Az egyesület épületében volt szilveszteri ünnepség, bábelőadás, nosztalgiadiszkó és egyéb program is.

Pásztor Mária az idei tevékenységek tervezetét ismertette, és elmondta, hogy továbbra is minden rendezvényen, ahonnan meghívást kapnak, és el tudnak oda jutni, részt vesznek, legyenek azok akár községi, körzeti szemlék vagy ünnepek, vidéki és külföldi fellépések is. A Népkör választmányának határozata alapján számos elismerést, dicsérő oklevelet osztott ki.

Végül a közgyűlés felmentette a választmányi tagokat és az elnökség tagjait. A kúlai Népkör új vezetősége: ismét Goga Zsolt az elnök, Valka Károly továbbra is alelnök, Lázár Béla pedig a titkár. A választmány tagjai: Bálint-Burić Melinda, Fárbás Endre, Fárbás Máté, Goga György, Hugyik Attila, Hugyik Karolina, Hugyik Pál, Jut József, Jut Olivér, Korbelity Imre, Kozma Ferenc, Krisztián Zoltán, Puskás Ferenc és Tamás Ottó.