2024. április 26., péntek

Befejezés előtt a csatornázás Kátyon

Miloš Vučević polgármester és a kommunális ügyekkel megbízott helyettese tegnap Kátyon megtekintette a falu csatornahálózatának munkálatait. Az építkezésen, a Munkás és a Moša Pijade utcák kereszteződésénél tegnap kezdődött meg a munka második szakasza. Ha a munkálatok üteme nem lankad, Káty falut a jövő év folyamán teljes egészében csatlakoztathatják a városi csatornahálózatra.

A munkálatok első szakaszában tízkilométernyi csővezetéket építettek, létesítettek egy szivattyúállomást is, amely a városi kollektor irányába pumpálja a szennyvizet. A tegnap megkezdett második munkaszakasz során 11 500 méter csatornahálózat épül ki.

Vučević polgármester elmondta, hogy az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy minden peremvárosi falu és település csatornahálózatot kapjon. Vladimir Jelić kommunális ügyekkel megbízott tanácsnok a helyszínen bejelentette, hogy az idén Begecs, Sajlovo és Adice településeket és a veterniki Sorompó lakórészt csatlakoztatják a városi szennyvízelvezető hálózatra. Minden erejükkel arra fognak törekedni, hogy a peremvárosi részek lakó is megkapják mindazt, amire újvidéki polgárként joguk van. Arra törekszenek, hogy a belvárostól távolabb élők többé ne érezzék magukat másodrendű polgároknak.

Dragan Božić, a Városi Vízművek igazgatója arról beszélt, hogy a kátyi munkálatok befejező szakasza 4 hónapig tart, és 210 millió dinárba kerül. Több mint ezer háztartás csatlakozhat majd az új rendszerre. Ez egyben azt is jelenti, hogy felszámolhatnak ugyanennyi emésztőgödröt is, mivel használatuk évtizedek óta hatalmas gondot okoz, hiszen ha magas a talajvíz, tartalmuk fertőzésveszélyt jelent.