2024. május 19., vasárnap

Magyarkanizsa innovátorai

Ötletverseny középiskolásoknak

A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban kedden délután mutatták be a középiskolások egy verseny keretében a tudásukat. A  magyarkanizsai Természetjáró Egyesület egy Erasmus+ pályázat részeként (melynek elnevezése 4 for future – Jövő időbe lépünk) hirdette meg a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjainak az Innovációs ötletpályázat versenyt, melyre 8 csapat, azaz összesen 24 diák jelentkezett. A versenyben megannyi új ötlettel találkozhattunk, mely bizonyítja, hogy a fiatalok kezében a jövő, és ők bizony sokat törik a fejüket és nem restek valami innovatívat kitalálni. 
Berec Sándor, a középiskola tanára, a Természetjáró Egyesület tagja, mentor és főszervező elmondta, hogy örömükre nagy volt a diákok körében az érdeklődés a verseny iránt, aminek nem is olyan kicsi a tétje.
– Nagy munka van ebben a versenyben, ami ötletpályázatokon alapul. A diákoknak ki kellett dolgozniuk az ötelteiket és meg kellett őket valósítaniuk, a verseny alkalmával pedig be is mutatták a munkáikat. A projektet tematikus napok előzték meg kutatómunkákkal, illetve a nyáron volt egy tábor is Szovátán, ahol a mostani versenyzők közül is részt vettek páran, ez ösztönzően hatott rájuk. A versenyben nyolc csapat vesz részt. Két csapat ökológiai társasjátékot fejlesztett, egy csapat egy fóliasátor automatizációját oldotta meg egy maketten keresztül, mások a farmeranyag újrahsznosításán dolgoztak, az üvegek újrahasznosításával is foglalkoztak, illetve két csapat a komposztálással – mesélte Berec Sándor, akitől megtudtuk, hogy a két legjobb csapat Miskolcra jut tovább, ahol a Kanizsa innovátora címet lehet elnyerni.
A tanárok sem maradnak jutalom nélkül, ők kassai továbbképzésen vehetnek majd részt.
Ahogy mondani szokták, a zsűrinek nehéz dolga volt. Tagjai, Jerasz Anikó,  dr. Gligor Gellért, és Sáfrány Attila csak dicsérték a fiatalokat. Dr. Gligor Gellért, a Regonális Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója elmondta, hogy előzőleg átnézték a pályamunkákat, majd a diákok a helyszínen be is mutatták azokat.
– Nagyon komoly tematikájú, innovációs jelleggel bíró pályázati anyagokat láthattunk most Magyarkanizsán, mely a tanárok és a középiskolások rátermettségét, szorgalmát és kiváló új ötleteiket mutatják. Szélesebben körben érintik a régióban jelentkező problematikakört, és nagy örömömre a hulladékgazdálkozás tematikája sem maradt ki ebből, ugyanakkor az agroökológia kihívásaival is foglalkoztak a csapatok – emelte ki dr. Gligor Gellért.
A csapattagok nagy izgalommal és örömmel mutatták be munkáikat. Ágoston Viktória harmadikos gépészhallgató és csapata például a víztakarékosságra és a megújuló energiaforrásokra fektette a hangsúlyt.
– Egy szélkerékkel meghajtott vaditató ötlete merült fel a csapattagokban, amit hosszú munkával ki is dolgoztunk. Tanítás után jutott rá idő, és a mentortanárunk segítsége mellett az internet adta lehetőségeket is felhasználtuk, onnan is tájékozódtunk. Jó volt csapatban dolgozni. Mi hárman örömmel és kíváncsian dolgoztuk ki ezt a projektet január óta – mondta a versenyző.
A végeredmény pedig úgy alakult, hogy 1. helyet érdemelt a mezőgazdaságban alkalmazott fóliasátor automatizációjával foglalkozó csapat: Kenyeres Imre, Kenyeres Máté és Krizsán Ádám. Mentoruk Szalma Éva.
A 2. helyet az OrganicHome csapat szerezte meg: Molnár Rózsa, Papdi István és Fejős Szabolcs részvátelével. Az ő mentoruk Kőrösi László.
A 3. helyezett pedig az Ökopoly – időben lépünk társasjáték készítő csapat lett: Bajusz Péter, Bata János és Takács Krisztián csapattagokkal, Berec Sándor mentorral. 
A diákok hamarosan Magyarországon is bemutathatják ötleteiket, ahol majd kiderül, kik lesznek Kanizsa innovátorai, de már most is mindannyian azok, akik részt vettek bármilyen pályamunkával a helyi versenyen.

Nyitókép: Bajić Jenei Klementina felvétele