2024. július 21., vasárnap

Fonott kalács és kézművesség

Kézműves- és kézimunkázó-találkozót tartottak Kishegyesen

Szombaton a Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében megtartották az I. Kishegyesi Kézműves- és Kézimunkázó-találkozót a női fórum székházában került sor, ahova számos helyről érkeztek vendégcsapatok. Az esemény fő témája a lakodalmas kalács volt, amelyet a helyszínen mindenki a saját szokásainak megfelelően készített el. Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a házigazdák mellett öt csapat vett részt a találkozón.

– Elsősorban olyan csoportokat hívtunk meg a találkozóra, amelyekkel mi együttműködünk. Az anyaországból Ásotthalomról és Kelebiáról, Vajdaságból pedig Verbászról, Bácsfeketehegyről és Topolyáról érkeztek résztvevők. Az ötlet onnan jött, hogy egyik tagunk megjegyezte, hogy minket mindig meghívnak valahova, de mi nagyon ritkán hívunk vissza másokat. Nem igazán teadélután jellegű dolgot szerettünk volna szervezni, hanem másféle tartalmas eseményt, amilyenekre mi is szívesen elmegyünk. Így született meg az ötlet, hogy szervezünk egy találkozót, amelyre mi hívjuk meg a többi egyesületet. A részt vevő csapatok a meghívóval egy feladatot is kaptak. Egy-egy tálca olyan süteményt kellett hozniuk, amely az adott településre jellemző. Az is feladatuk volt, hogy egy asztalnyi területen mutassák be a településüket. A találkozó fő feladata a lakodalmas kalács elkészítése volt. Minden csapat előre megküldte, hogy mi mindenre van szüksége, azt mi beszereztük, és ők abból készítették el a kalácsokat. Minden csapat a saját tájegységére jellemző módon készítette el a hagyományos lakodalmas kalácsot. Olyan feladatot is kaptak a csapatok, hogy minifalatkákat készítsenek, azonos mennyiségű és fajta élelmiszerekből – számolt be Zsidai, majd arról is szólt, hogy a lakodalmas kalács és a minifalatka készítésének nem volt verseny jellege. A találkozó lényege az volt, hogy a csapatok minél jobban megismerjék egymást, egymás szokásait. A csapatokra ügyességi vetélkedők is vártak a nap során. A találkozót Kishegyes község önkormányzata támogatta – tudtuk meg az elnöktől.

Kishegyes településre nagyon jellemző volt a lakodalmas kalács – mondta el lapunknak Tóth Anita, a női fórum kézművescsoportjának vezetője.

– Kishegyesen minden lakodalomban jelen volt a lakodalmas kalács. Formavilágát tekintve kör alakú, és egy koszorú fogja körül. A belső része úgy van összeállítva, mintha egy ablakocska lenne. A lakodalomban a férfiak a borosüvegre tették, és ezzel kísérték el az ifjú párt a községházára. A nők is vittek magukkal, és osztogatták az ismerőseiknek – mondta el a csoportvezető, majd arról is szólt, hogy a találkozón ők biztosítottak minden hozzávalót a csapatoknak a lakodalmas kalács elkészítéséhez. A csapatoknak két-két kalácsot kellett készíteniük, olyan módon, ami az ő térségükre jellemző – fogalmazott Tóth.

Készülnek a minifalatkák (Lakatos János felvétele)

Készülnek a minifalatkák (Lakatos János felvétele)

Nyitókép: Tóth Anita bemutatja Kishegyest a vendégeknek (Lakatos János felvétele)